Vasile GRIGORE, pictor, desenator

|
66 vizualizări

Vasile Grigore s-a născut la data de 27 ianuarie 1935, la București si a încetat din viata la data de 20 februarie 2012, la București.

Absolvă Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, în 1959, unde i-a avut profesori pe Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Samuel Mützner și Ion Marșic.

În 1961 primește bursa Frederic și Cecilia Cuțescu Storck.

In anul 1961 este numit cadru didactic la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu" din București

"Pictor, desenator, colecţionar de artă şi profesor la Universitatea de Arte, Vasile Grigore a fost unul dintre acei oameni rari, dar care sunt de nepreţuit pentru devenirea unei culturi. Arta sa clară, directă, dă seama de o atitudine în faţa lumii, de o înţelegere care trece de clipă şi se ridică la vârfurile veacurilor" Kelemen Hunor.

Lucrări ale pictorului sunt prezente în muzeele din Constanța, Craiova, Galați, Iași, Târgu Jiu și în colecțiile particulare din țară și străinătate.

Premii, burse și titluri
1961 - Bursa Friederic și Cecilia Cutescu-Storck,
1963 - Premiul Uniunii Artiștilor Plastici
1966 - Premiul Ion Andreescu al Academiei R.S.R pentru lucrarea Câmp cu flori în violet
1969 - Premiul pentru arte frumoase la Expoziția internațională de la Szczecin, Polonia
1983 - Premiul criticii acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România
1983 - Premiul Centrului Cultural Caravaggio, Italia.

Colecționar împătimit, a adunat, în aproape 50 de ani, opere de o valoare inestimabilă din arta populară, pictura interbelică, arta orientală și extrem-orientală, arta europeană, piese pe care în anul 2003 le-a donat statului și care populează acum muzeul ce îi poartă numele - "Muzeul de Artă Vasile Grigore - pictor și colecționar".

Merită să afli și despre

Sugestii: