Muzeul „Farul Vechi" Sulina, Tulcea

|
24 vizualizări

Farul Vechi din Sulina, construit la începutul secolului XIX de autorităţile otomane, administrat în perioada 1897-1939 de Comisiunea Europeană a Dunării, a devenit muzeu în anul 2003.
Expoziţia prezintă, prin documente şi fotografii, istoria Sulinei în perioada Comisiunii Europene a Dunării şi viaţa a două personalităţi marcante legate de oraş: dirijorul George Georgescu şi scriitorul Jean Bart.
Construcţia, cu o înălţime de 17,34 m, de formă tronconică, dispune la parter de două încăperi mari, amenajate muzeal, spaţiul de expunere fiind de 70 mp.

Camerele construite în jurul Farului, în număr de şapte, foloseau ca locuinţe pentru personal şi depozite pentru materialele necesare funcţionării farului, sunt folosite în prezent ca anexe ale muzeului.
De asemenea, curtea interioară dă o notă aparte obiectivului muzeal. Exponatele din Muzeul Farul Sulinei fac parte din colecţia de istorie modernă şi contemporană a Muzeului de Istorie şi Arheologie. Se remarcă piesele de mobilier care au aparţinut scriitorului Jean Bart şi fotografiile de familie ale acestuia, colecţia de arme din secolele XVIII - XX, medaliile, documentele, hărţile şi fotografiile privind activitatea Comisiunii Europene a Dunării.
Jean Bart (1877-1933) este pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez, împrumutat de la un faimos corsar flamand al secolului al XVII-lea.
A fost membru corespondent (din 1922) al Academiei Române.

Merită să afli și despre

Sugestii: