Ștefan SZÖNYI, pictor

|
158 vizualizări

Ștefan Szönyi s-a născut la data de 20 iulie 1913, in Banloc, Timiș, si a încetat din viata la data de 4 decembrie 1967, la București.

Una din fiicele sale, Julieta Szönyi (născută la data de 13 mai 1949, la Timișoara) este actriță română de teatru și film.

In anul 1934 devine student la Școala de Belle Arte Timișoara, profesor Alexandru Popp și Iuliu Podlipny. Termină şcoala în 1937, iar peste doi ani a plecat în Franţa.In anul 1938 studiază în Franța, unde are o scurtă prezență la École nationale supérieure des beaux-arts din Paris, apoi urmează cursuri la Academia Ranson unde întâlnește numeroase personalități și diverse curente culturale.

Maestru strălucit al desenului clasic, dar mai ales îmbogățit cu persuasiunea preciziei frizând desăvârșirea, magician al culorii și profesor adulat de studenți pentru meticulozitatea, pragmatismul plastic și înalta calitate a discursului său academic“. Toma George Maiorescu

Corneliu Baba îşi amintea că Ştefan Szönyi se ducea între cerşetorii din Timişoara pentru a-i imortaliza.

A fost profesor la Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” unde înființează împreună cu profesorul Gheorghe Labin secția de artă monumentală.

Opera lui este ca o oglindă cu două faţete. În ambele se reflectă perioade din viaţa sa: prima este cea a tinereţii, a studiilor, a prieteniilor durabile, a entuziasmului revoluţionar şi a unei creaţii puse sub semnul expresionismului magic, a doua este cea a stabilizării, a aşezării într-un tipar ales cu luciditate, al artei cu tendinţă, al realismului, punându-se în slujba omului şi a idealurilor socio-politice ale epocii.” Ruxandra Dreptu

În perioada comunistă, Ştefan Szönyi a devenit un militant reprezentativ al realismului socialist, creând lucrări ca „Ţărancă”, „Lumină peste uzină”, „Portretul unei muncitoare”, „Tipografie ilegală”.

In anul 1964 pictorului Ştefan Szönyi i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice“.

Merită să afli și despre

Sugestii: