Elena GRECULESI, pictor

|
39 vizualizări

Elena Greculesi s-a născut la data de 21 iunie 1928, la Suceava si a încetat din viata la data de 17 septembrie 2016, la București.

Începând cu anul 1947 studiază timp de doi ani filozofia și artele frumoase la Academia de Arte Plastice din Iași. Aici i-a avut maeștri pe Corneliu Baba și Mihai Cămăruț.

În septembrie 1949 primește o bursă la Academia „Repin” din Sankt-Petersburg, dar revine în țară în decembrie același an, neputându-se adapta atmosferei opresive de acolo.

In 1955 Elena Greculesi debutează la București unde este prezentă într-o expoziție de artă plastică.

Pictorița Elena Greculesi s-a impus în pictura românească prin profesionalism și prin profunzimea operelor sale, prin exigența, perseverența, grija și măiestria elaborării.

"Are o activitate bogată, apreciată pentru geometrizarea constructivă a desenului și compoziției și a culorilor dominante de bleu și gri A primit multe premii și distincții, a beneficiat de burse și a expus în multe expoziții peste hotare. Pictura sa se încadrează în spiritul Art Nouveau, deși uneori urmărește efecte de bizantinizare a imaginii" Mircea Deac

lucrările artistei care se află în colecțiile muzeelor din țară: Muzeul Județean Botoșani, Muzeul de Artă Bacău, Muzeul de Artă Piatra Neamț, Muzeul de Artă Roman, Muzeul de Artă Satu Mare, Muzeul Bucovinei, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Brașov și în colecții particulare din România și din străinătate.

În 2002 artista a donat Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” din Suceava 12 lucrări de mare valoare, reprezentative pentru arta sa, care fac obiectul unei expoziții cu caracter permanent.

Merită să afli și despre

Sugestii: