Silvia TRĂISTARU, pictor, restaurator
Silvia Trăistaru s-a născut in anul 1979, in București.
În 2002 a absolvit Universitatea Națională de Arte Bucuresti.
A pus bazele unui atelier, in care îmbină propriile proiecte de pictură, desen, fotografie dar și proiecte de conservare de artă.
A restaurat lucrări din patrimoniul național și internațional, din secolele XVI-XIX, diferite școli de pictură - italiană, olandeză etc. și din zone diferite din România.
S-a concentrat in mod special pe restaurare de artă modernă si contemporană, avand in portofoliu artiști români importanți: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Paul Neagu.
„Principiile restaurării (conform normelor de restaurare) au în vedere: păstrarea în totalitate a părţilor originale din obiect; nicio intervenţie nu trebuie să înlăture, să diminueze, să falsifice părţi ale obiectului; folosirea unor materiale similare celor originale; folosirea unor materiale / substanţe reversibile; lizibilitatea intervenţiilor; restaurarea se opreşte unde începe ipoteza; actul de restaurare nu-şi propune să creeze un bun cultural mobil nou, ci urmăreşte să aducă bunul cultural mobil la o stare, la un aspect care să transmită cât mai complet funcţia originală a acestuia.” Silvia Trăistaru
Printre cele mai importante expoziții persoanale ale artistei se numără „Proces nescris”, parte a IEEB7 – Istorii Fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă, curator Olivia Nițis, Institutul de Istoria Artei, București; „Ultima convenție a comuniștilor”, Atelier 35, București; „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.
A participat cu lucrări și în expoziții de grup în Statele Unite, Germania, Italia, Portugalia și România.
În 2010 a fost distinsă cu premiul special Arte Laguna, Veneția, Italia și finalista pentru cea de-a 26-a ediție a competitiei The Artist Magazine.