Muzeul Apelor Mihai Băcescu, Fălticeni, Suceava
Muzeul Apelor „Mihai Băcescu„ a fost organizat în perioada 1980-1982 și inaugurat la 17 august 1982, la inițiativa și sub îndrumarea academicianului Mihai Băcescu și a doamnei profesor dr. Ileana Crăciun.
Clădirea a fost construită în 1907, având ca destinație Tribunalul județului Baia. Acesta a funcționat până la reorganizarea teritorial-administrativă a României.
În perioada comunistă clădirea a fost utilizată pentru diferite scopuri printre care și acela de internat al liceului Mihai Băcescu.
Abia din 1980 a început reorganizarea pentru muzeul de științe naturale, muzeu care funcționează din 1982.
Multe dintre exponate au fost aduse de către academician în urma cercetărilor sale efectuate în mările şi oceanele lumii.
Muzeul cuprinde compartimente structurate organic, de un real interes științific. Astfel, două săli conțin exponate rămase din vechiul muzeu, înființat în 1914. Aceste exponate reconstituie în special activitatea de cercetare a lui Vasile Ciurea.
Aici sunt reprezentate aproape toate secțiile vechiului muzeu: arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică și fotografii.
Tot aici se găsește „Trăsurica”, un exponat de mare valoare, executat de Leon Comnino timp de 35 de ani numai din briceag și prezentat în 1937 în expoziția universală de la Paris.
Celelalte exponate ale muzeului reliefează contribuțiile științei românești în domeniul hidrobiologiei, prezentând fragmente din activitatea câtorva importanți cercetători români precum Emil Racoviță, Grigore Antipa, Paul Bujor și Ion Borcea.
Sala Mihai Băcescu se află în stânga scărilor de acces și ilustrează activitatea cercetătorului care a elaborat sute de lucrări științifice, a descoperit noi soiuri de pești, a descris numeroase genuri de crustacee, a întreprins expediții oceanice etc.
Timp de 30 de ani savantul Mihai Băcescu a fost directorul Muzeului de Științe Naturale „Grigore Antipa” din București. Vitrinele ne arată o parte din cărțile publicate de academician, iar exponatele reliefează munca sa.