Muzeul Staţiunii Băile Herculane, Caraș-Severin

|
37 vizualizări

Muzeul a fost înființat la 28 iulie 1924, prin grija secțiunii regionale din Banat a Comisiunii Monumentelor Istorice. După 1960, muzeul a fost reorganizat.
Proiectul construirii unui muzeu in stațiunea de pe malul Cernei a aparținut generalului Nicolae Cena; acesta a început, din 1921, sa adune obiecte istorice cu scopul înființării unui muzeu regional in Herculane.

Muzeul de istorie din localitate prezinta documente referitoare la istoria stațiunii, pietre votive din timpul romanilor, diferite alte materiale arheologice, monede antice, piese de ceramica, podoabe, inscripții, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme, piese de harnașament.
Nicolae Cena născut la 3 Decembrie 1844 în comitatul Caraș-Severin urmează Școala Militară Grănicerească din Caransebeș și Școala Specială de Pionieri de la Tulln.
Se remarcat rapid ca militar de excepție și datorită abilităților sale extraordinare și sacrificiilor sale, Cena este ridicat la grad de general de divizie.
Cochetând cu arheologia Nicolae Cena a făcut săpături în locul unde fusese Castrul Roman Ad Mediam descoperind astfel o serie de monede, documente religioase, profane, inscripții și statui pe care le-a adunat începând cu 1922. Tot el a construit și macheta castrului roman Ad Mediam.
Cena a fondat un muzeu la Băile Herculane unde a donat toate descoperirile sale de la Castrul Roman.
Muzeul este situat în centrul Stațiunii Băile Herculane în clădirea Cazinoului iar în semn de respect, muzeul poartă numele celui ce a fost Nicolae Cena.

Merită să afli și despre

Sugestii: