Colecţia particulară a lui Constantin Gruescu cuprinde peste 2000 de eşantioane de mineralogie
Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a înfiinţat în anul 1963 la iniţiativa inimoşilor iubitori de istorie
În clădirea actualei expoziții permanente a funcționat o veche farmacie (prima farmacie montanistică din țară), care a aparținut familiei de farmaciști Knoblauch începând din 1796.
Muzeul a fost deschis în 2014 în fosta cabină de proiecţie a cinematografului “23 august’ în prezent parte a universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa.
Muzeul de istorie din localitate prezinta documente referitoare la istoria statiunii, pietre votive din timpul romanilor, diferite alte materiale arheologice, monede antice, piese de ceramica, podoabe, inscriptii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme
Clădirea a aparținut celui mai vechi teatru construit pe teritoriul actual al României (1817).
Din anul 2007, Muzeul a fost extins ca suprafaţă şi organizat pe secţiuni.
Muzeul Monetăriei („Bănăriei”) Imperiale se află pe strada 1 decembrie, lângă Biblioteca Orăşenească.
Fondatorul muzeului de etnografie si folclor din Răcășdia este Dorin Ioan Ciocănel.
Prof. dr. Ionel Bota a înfiinţat muzeul Țăranului Cărășan din Grădinari ca filială a Muzeului de Istorie a Culturii Cărășele din Oravița, în anul 2010.
Muzeul este compus din două săli, una de arheologie şi una de etnografie, unde sunt expuse piese de o valoare deosebită pentru istorie şi cultură.
Muzeul Locomotivelor cu abur se află în zona Triaj din Reșița.
S-a constituit in anul 1957 un „Comitet pentru infiintarea muzeului” in cadrul Uzinei Constructoare de Masini din Resita, un trust ce reunea unitati siderurgice si de constructii de masini.
Adresa Muzeul de Etnografie, Etnologie şi Folclor „Ţara Caraşului”: Strada Mitropolit Andrei Şaguna, nr. 35, Oraviţa, Caraş-Severin