Muzeul Banatului Montan, Reșița, Caraș-Severin
S-a constituit in anul 1957 un „Comitet pentru înființarea muzeului” in cadrul Uzinei Constructoare de Mașini din Reșița, un trust ce reunea unități siderurgice si de construcții de mașini.
Actualul sediu din Lunca Bârzavei a fost realizat după un proiect al arhitectului Șerban Antonescu.
Donațiile unor colecții particulare au stat la fundamentul noii construcții muzeale de la Reșița, care a fost inaugurata in iarna anului 1959.
Cel dintâi director al Muzeului reșițean a fost profesorul Octavian Răuț, care a inițiat dealtminteri si cele dintâi săpături arheologice pe valea Bârzavei, la castrul roman de la Berzovia precum si la ferma romana de la Ramna.
Din anul 1997 denumirea standard a muzeului reșițean a fost schimbata, el devenind Muzeul Banatului Montan.
Industrializarea in forța a orașului in perioada comunista a marcat nefericit si destinele muzeului reșițean care a fost nevoit sa-si mute sediul si patrimoniul in mai multe locații începând cu anul 1976 si pana in anul 1987, când a fost finalizata, in parte, construcția actuala a Muzeului din Reșița.
Expoziția permanenta organizata pe baza colecțiilor proprii a fost redeschisa in anul 2000, muzeul reșițean exercitandu-si in acest fel deplin funcțiile sale vitale.
Muzeul Banatului Montan deține la momentul actual un număr de circa 53.000 piese.
Colecțiile constituite de-a lungul celor patru decenii de activitate își au proveniența în cercetările arheologice, achizițiile și donațiile derulate în intervalul menționat, cărora li se pot adăuga descoperirile întâmplătoare ale unor cetățeni sau ale specialiștilor muzeului.
Colecția de arheologie este cea mai importantă, prin cele aproximativ 20.000 de piese ce o compun.