Rozalia Graur, meșterul împletiturilor din papură, Mureș

|
106 vizualizări

Meșterul popular Rozalia Graur s-a născut pe 26 martie 1946 in Câmpeniţa, județul Mureș.
Rozalia Graur este o păstrătoare și transmițătoare a creaților populare românești, care s-a ocupat întreaga viață cu meșteșugul împletitului din papură.

Din mâinile înzestrate cu talent ale meșterului reprezentant al județului Mureș, Rozalia Graur, ia naștere o gamă mare de piese tradiționale: coșuri pentru pâine, coșuri pentru cumpărături, coșuri pentru flori, papuci de casă, învelitori pentru sticle, suporturi pentru oale, pălării, sacoșe, ștergătoare, diverse obiecte cu elemente decorative de diferite dimensiuni, extrem de rezistente și frumoase.

Aparent ușor de realizat, aceste împletituri din papură necesită multă migală, intuiție estetică şi o finețe în executare, însă rezultatele de care se bucură meșterul popular merită tot efortul depus. Întregul proces începe cu procurarea sau culegerea papurii, care trebuie curățată și pusă la uscat, urmează desfacerea papurii în funcție de întrebuințarea ei. Foile se desprind foaie cu foaie și se așază pe categorii.

Pentru împletirea obiectelor mai delicate de galanterie (genți, coșulețe, piese decorative) se folosesc foile din „miezul şi inima” tulpinii de papură, iar cele mai groase pentru piese gospodăreşti. Fiecare împletitură necesită multă răbdare și timp, în funcție de mărimea și modelul de împletitură dorit.
Îndeletnicirea a deprins-o de la părinții ei și de la bătrânii satului, Rozalia Graur numărându-se printre puținii meșteri populari care păstrează și duc mai departe tradițiile satului mureșean.

După ce a absolvit 8 clase elementare în satul natal, s-a căsătorit cu Gheorghe Graur, omul pe care l-a instruit în arta împletitului, devenind astfel, la rândul său, un meșter popular desăvârșit. Rodul căsătoriei lor sunt cele două fete, iubitoare de frumos și autentic, dornice să ducă mai departe îndeletnicirea strămoșească. Dar cel mai tare se mândrește cu cei 4 nepoţi, dintre care doi le calcă pe urme în ceea ce privește pasiunea pentru împletiturile din papură.
Obiectele făcute manual, din fibre naturale, se fac în Transilvania încă din secolul al XVII lea. Pe atunci, toată lumea confecționa aşa ceva, pentru a putea supraviețui. Acum, mai întâlnim doar câteva familii care împletesc papura din simplă pasiune.
Firele de papură sunt flexibile, puternice şi versatile, ceea ce înseamnă că oamenii o pot prelucra foarte uşor. De aici şi multitudinea de obiecte pe care le creează cu ajutorul ei. De la ornamente, până la coșuri, pălării, suporturi de sticle sau de cești.

Distincţii şi premii:
- Diploma de excelență pentru păstrarea și transmiterea tradiției la Târgul Creatorilor Populari din România, acordată de Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” din Sibiu;
- „TEZAUR UMAN VIU” - 2014 Meșter popular – împletituri din papură
Rampa de lansare, care a purtat-o în numeroase colțuri ale lumii, a fost prima ieșire la Muzeul Satului din București, unde familia Graur sa bucurat de aprecieri din partea publicului iubitor de frumos și autentic. Din 1985 și până în prezent, datorită colaborării foarte strânse cu instituțiile culturale și muzeele din țară și străinătate, familia Graur din Cîmpenița, renumită pentru produsele de calitate realizate manual din papură, este prezentă în fiecare an la târguri și expoziții de artă populară și meșteșuguri tradiționale, la ateliere și tabere meșteșugărești, desfășurate pe plan local, județean și național, unde acești meșteri iscusiți și desăvârșiți au fost distinși cu diplome, primite în semn de prețuire pentru efortul depus de-a lungul anilor în conservarea și perpetuarea tradiției populare autentice. Pentru fiecare târg sau expoziție de artă meșteșugărească, soții Graur se pregătesc intens, lucrând zi și noapte în atelierul de acasă, pregătindu-și desaga cu cele mai frumoase și reușite împletituri din papură. Sunt încântați să fie prezenți la astfel de evenimente, fiind mândri că efortul lor nu este în zadar, iar produsele create de ei sunt apreciate și căutate în întreaga lume.” Iuliu Praja, Manager CJCTEA Mureș

Merită să afli și despre

Sugestii: