Cornel Sitar, continuatorul a peste 80 de ani de ceramică

|
17 vizualizări

Cornel Sitar a fost un meşter popular şi provenit din zona Baia Mare.
A învăţat olăritul de la părinţii săi, familia având o tradiţie de peste 80 de ani în ceramică.
Olarul Cornel Sitar aparţine, astfel, unei faimoase familii de olari care prin valoarea deosebită a ceramicii lor au ocupat o poziţie importantă în ţară.
Promotorii au fost Florica şi Petru Sitar (părinţii olarului de azi), doi olari înzestraţi cu sensibilitate, talent şi pentru care meşteşugul a devenit artă.
A lucrat cu roata olarului din 1962, de la vârsta de 13 ani.

Ceramica Cornel Sitar

Anual, a realizat peste 12.000 de piese din ceramică, fiind în prezent unul din cei mai mari meșteri populari ai Maramureșului.

Măiestria cu care Cornel Sitar modela ceramica este dublată de un efort continuu de a descoperi şi revitaliza formele, ornamentele şi cromaticele dintr-o serie de centre care nu mai există azi.
El a reușit să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme şi motive ale ceramicii de mult uitate. Dar, între timp el a creat un stil individual care este simplu de observat în ceramica sa.

Ceramica Cornel Sitar

Toate vasele lui sunt uniform acoperite în timp ce cromatica rezultă armonios din combinarea artistică a nuanțelor de alb, roșu aprins, galben, ocru, negru închis, maro deschis şi foarte mult albastru.
Ornamentele sunt desenate liber sau geometric şi reprezintă o combinație a imaginilor astrale, geomorfice, florale şi zoomorfe într-o compoziție potrivită.
Realizate cu ajutorul degetului, cornului, pensulei, ornamentele prind formă şi vigoare înzestrând desenele cu expresii care deseori au o semnificație semantică: cercul, șarpele, calea rătăcită, pomul vieții, pasărea sufletului.

Merită să afli și despre

Sugestii: