Vasile Șușca, s-a născut la data de 28 mai 1961, în comuna Săcel, județul Maramureș, făcând această comună faimoasă datorită măștilor pe care creează, de aproximativ 20 de ani.
Nicolae Hotea s-a născut în anul 1924 în comuna Sat-Șugatag de pe Valea Marei. Acesta a învățat de la tatăl său meșteșugul cioplitului de porți maramureșene.
Meșterul olar din Săcel, județul Maramureș, Tănase Cocean s-a născut în anul 1920 și a fost atras de arta olăritului încă din copilărie, învățând tainele meșteșugului de la tatăl său, unul dintre puținii meșteri rămași în zonă du
Anuța Pop a Osului s-a născut în anul 1930 la Săpânța, unde a trăit și a creat toată viața, în căsuța sa cu numărul 257 în poartă.
Cornel Sitar a fost un meşter popular şi provenit din zona Baia Mare. A învăţat olăritul de la părinţii săi, familia având o tradiţie de peste 80 de ani în ceramică.
Născută în anul 1921, Ileana Stan a Irinii a crescut în atmosfera creatoare a centrului etnografic de la Săpânța
Autor al numeroase porți din localitățile Cornești, Hoteni, Breb, Budești, Sighetul Marmației, Valea Porcului (astăzi Valea Stejarului – n.n.) și Berbești, Ion Găvrilă Țiplea, cunoscut și ca Ioan al lui Ștefan, originar din comuna Ferești
Cujnerul (cojocarul) Mihai Iuga Joldea s-a născut în anul 1934 în comuna Săliștea de Sus, unde și-a practicat meșteșugul toată viața, ajutat de soția sa, Ioana Iuga Joldea.
Pe 6 septembrie 2021, Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de „Tezaur uman viu”, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Irina Șteț, cunoscută și ca Irina lui Ion al lui Săvulea s-a remarcat printre țesătoarele din Săpânța pentru cergile sale, bogat decorate și colorate.
Născut în 1917 în Sighetu Marmației, Gheorghe Borodi a moștenit pasiunea pentru frumos și talentul pentru sculptură de la tatăl său, un cioban simplu care lucra „bote împchistrite”