Descoperă lumea fascinantă a meșterilor populari din România!

Sculptură și pictură, ceramică și olărit, țesătură și multe alte meșteșuguri tradiționale.

Ion Chelcea - unul dintre cei mai mari etnografi ai României

|
28 vizualizări

Ion Chelcea s-a nascut in anul 1902 si a incetat din viata in anul 1991.

A făcut școala elementară și liceul în satul natal, Boteni, Muscel, și, respectiv, la Brașov. A absolvit Universitatea din Cluj (1929-1934) și și-a luat licența în etnografie (Doctor în Etnografie) tot la Universitatea din Cluj.

Etno-sociolog, muzeograf, profesor universitar, Ion Chelcea și-a legat destinul, vreme de peste patru decenii, de marile muzee etnografice din toate cele trei provincii istorice ale țării.

În tinerețe a lucrat sub îndrumarea lui Romulus Vuia și a fost preparator, asistent, apoi șef de laborator la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj – din 1929 până în 1939. Maturitatea îi va fi marcată de întemeierea, în 1943, a Muzeului Etnografic al Moldovei de la Iași, al cărui director a rămas până în 1957.

După plecarea intempestivă din capitala Moldovei, în a treia perioadă a activității sale profesionale, între anii 1957-1969, îl regăsim la București ca muzeograf, muzeograf principal și apoi șef de sector la Muzeul Satului.

Ion Chelcea - unul dintre cei mai mari etnografi ai RomânieiFotografie ce aparţine Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca

In partea stângă a fotografiei vechi pe unul dintre cei mai mari etnografi ai României, musceleanul din Boteni, Ion Chelcea (1902-1991), în timpul unei cercetări de teren din 1931. 

Se remarca ţinuta nepretenţioasă a acestei personalităţi colosale, care a fondat Muzeul Etnografic al Moldovei, la Iaşi: ghete serios încercate pe uliţele satelor româneşti, jambiere de lână trase peste pantaloni, pentru protejarea picioarelor, pălăria care, după formă, are mai degrabă un rol practic decât estetic, rucsac în spate, creion şi caiet pentru notiţe. Cămaşa şi cravata sunt, în schimb, semnul eleganţei anilor ’30.

Ion Chelcea - unul dintre cei mai mari etnografi ai României

Pe cât de simplu îi era aspectul adaptat deselor călătorii, pe atât de valoros a fost ca om: etnograf, sociolog folclorist, muzeolog, doctor în Filozofie, conferenţiar de Etnografie la Universităţile din Cluj şi Iaşi (a fost primul titular al disciplinei Etnografie de la Universitatea din Iaşi), director al Muzeului Etnografic al Moldovei, care funcţiona sub egida Universităţii ieşene, şef de secţie la Muzeul Satului din Bucureşti.

Ion Chelcea - unul dintre cei mai mari etnografi ai României

În comuna Boteni se află Muzeul Satului - Ion ChelceaLa inițiativa unor oameni inimoși de-ai locului, muzeul a fost inaugurat în anul 2009, cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Festivalului Brâul de la Boteni, îndeplinind astfel dorința marelui etnograf și încununând eforturile acestuia de a înființa un un lăcaș al culturii tradiționale locale la Boteni.

Merită să afli și despre

Sugestii: