Maria DEAC POENARU, singura femeie-iconar din neamul Poenarilor din Laz, Alba
Maria Deac Poenaru s-a născut în data de 25 martie 1923 în localitatea Laz, județul Alba, și a încetat din viață în data de 15 aprilie 2015.
Maria Deac Poenaru a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști populari din județul Alba și ultima reprezentantă a neamului pictorilor de iconari din satul Laz. Numele oficial este Poenaru, însă icoanele sale au fost semnate cu “Poenariu”, varianta inițială a numelui.
Această familie de pictori a dezvoltat un stil estetic unic și o adevărată școală de pictură pe Valea Sebeșului, începând cu anul 1770. Specialiștii numesc acest curent artistic de pe Valea Sebeșului - „Școala de la Laz”. Originalitatea icoanelor familiei Poenariu a fost data de trecerea de la icoanele pe sticlă cu fonduri albe, apoi aurite, la cele cu fonduri albastre și chenare geometrice și florare, care, în timp, devin o „marcă” a Lazului.
Maria Deac Poenaru a trăit în casa Poenarilor din Laz, cunoscută drept „casa iconarilor”, ușor de recunoscut prin zugrăveala aparte ce trimite la ocupația de veacuri a acestei familii – pictura religioasă.
Fațada casei este zugrăvită în albastru de „Mândră Mărie”, cu obloane verzi de lemn și cu trei icoane pictate pe ea, reprezentând pe Iisus Hristos și arhanghelii Mihail și Gavril, motiv pentru care i se mai spune și „casa cu arhangheli”. În timpul regimului comunist, familia Poenaru a fost obligată să acopere icoanele de pe casă. După anul 1989 Maria Poenaru a spălat fațada casei, readucând la lumină cele trei icoane pictate în secolul al XVIII-lea.
Membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, artista a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri.
Maria Deac Poenariu considera că “nu este greu să pictezi o icoană, dar trebuie să faci întâi o rugăciune."
În anul 2010 a primit distincția “Tezaur Uman Viu”, iar după anul 2015 Casa iconarilor din Laz a devenit Casa memorială “Maria Deac Poenariu”.