Gara Piatra Neamț

|
27 vizualizări

Gara din Piatra Neamț a fost inaugurată pe 2 octombrie 1913, fiind opera antreprenorului italian Carol Zane, cel care a ridicat și alte construcții în oraș: Teatrul Tineretului, Biserica Precista, Muzeul de Artă și actualul sediu al Muzeului Cucuteni.
În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941 Mareșalul Ion Antonescu – pe atunci general, în prezența generalului comandant al Armatei 11 germane Ritter von Schobert și a altor generali și ofițeri superiori români și germani, în trenul Patria din gara Piatra Neamț – unde se afla Marele Cartier General, a rostit ordinul: Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul!

Gara Piatra Neamț

În anul 2005, regizorul Francis Ford Coppola a ales să filmeze mai multe secvenţe din pelicula "Tinereţe fără tinereţe'' în gara din Piatra-Neamţ, pe peron şi în faţa clădirii.

Filmul, care l-a avut în rolul principal pe Tim Roth, a avut premiera doi ani mai târziu şi a fost realizat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade.
La 100 de ani de la darea în folosinţă, în 2013, Gara CFR din Piatra-Neamţ - declarată monument istoric şi turistic - a beneficiat de o renovare completă.

Merită să afli și despre

Sugestii: