Nicoleta și Ion Mitroi, artizanii ceramicii de cucuteni
Ion Mitroi - absolvent al Institutului de Arte Plastice N Grigorescu, București - Secția ceramica, sticla, metal, realizează ceramica de inspirație cucuteniana de mai bine de 20 de ani, începând din anii 2000.
Vasele lucrate de el au forme, motive decorative si o cromatica specifice ceramicii cucuteniene, fiind realizate manual din argila, pictate pe peretele crud cu pigmenți naturali, uscate liber, șlefuite cu piatra, arse in cuptor si lustruite după ardere cu ceara de albine, au patina aparte.
„Ceramica pe care o lucrez nu este ridicata la roata, ea modelând-se cu mâinile exact după tehnica de acum 6000 de ani, când nu se inventase roata olarului. Am mers pe ideea artei decorative, încercând sa creez si alte forme, fără a altera decorul”, spune artistul.
Despre arta lui Ion Mitroi dr. Alexandru Badescu, muzeograf al Muzeului National de Istorie al României spunea Universității „Ceramica lui Mitroi este o ceramica dintr-o perioada când timpul era altfel, când totul avea conotații simbolice, o ceramica plina de mister si culori, un arc peste timp”
Nicoleta Mitroi, deși absolventa a Politehnica București, modelează lutul si realizează ceramica de inspirație Cucuteni si Gumelnița. A început mai întâi sa confecționeze podoabe din lut si incet-incet s-a îndrăgostit de arta ceramicii Cucuteni iar mai apoi de o alta cultura neolitica Gumelnița, pe care o modelează respectând întocmai tehnica străveche de realizare a vaselor la mana libera.
Din dorința de a promova si de a face cat mai cunoscute aceste valori naționale, piesele si motivele neolitice au strat multa vreme in umbra creațiilor ei, însă atunci când acest lucru nu a mai fost de ajuns din mâinile ei a început sa se nască o ceramica asupra căreia si-a pus amprenta personala de autor si care păstrează doar tehnica si patina neolitica.
Participările in expozițiile de arta, precum si la numeroase târguri de ceramica sau de meșteri populari atât in tara, cat si peste hotare, unde au reprezentat Romania, le-au adus nenumărate premii si distincții si asta i-a motivat si totodată i-a obligat sa promoveze ceea ce fac, sa aducă in atenția copiilor si adolescenților noștri si sa sădească in ei pasiunea pentru Cucuteni si valorile naționale.
Ceramica de Cucuteni a zilelor noastre, reconstituita astăzi de Ion Mitroi împreuna cu soția lui Nicoleta, lucrata in tehnica străveche, este deosebit de frumoasa si foarte greu de lucrat, motiv pentru care cei doi meșteri maeștri s-au bucurat de apreciere in rândul unor prestigioase instituții de cultura, precum: Muzeul National de Istorie, București; Galeria de arta Naiva, Pitești; Muzeul de Arta, Pitești; Galeria Uniunii Artiștilor Plastici, Craiova; Muzeul Județean de Istorie Botoșani, Muzeul Județean Suceava, unde soții Mitroi au fost invitați sa organizeze expoziții.
Împreuna au coordonat multe ateliere, tabere de vara, cercuri de arta tradiționala in muzee, scoli, case de cultura, târguri, si-au construit un atelier de ceramica in Măldăeni, Teleorman, care are porțile deschise oricui dorește sa ii viziteze si sa lucreze alături de ei, sa primească pe lângă lecția de modelaj si o lecție de istorie.
Piesele de ceramica realizate de ei au ajuns in casele multor romani dar si in colecții din lumea întreaga, sute de piese, fiecare bucata de lut spunând propria poveste, decorând cu caracter orice fel de interior.