Gara Mare din Târgu Ocna
Gara Mare din Târgu Ocna, judetul Bacau, a fost inaugurata in anul 1884.
In anul 1881 se hotăra construcția căii ferate de către Direcția liniei Adjud-Târgu Ocna, sub conducerea inginerului Anghel Saligny.
Calea ferată a fost inaugurată la data de 22 iunie 1884 pentru traficul de călători, când s-a dat în folosință „Gara Mare”, și la 28 septembrie 1884 pentru traficul de marfă.
Construirea liniei ferate și a gării a fost încredințată tot inginerului Anghel Saligny.
Gara din Târgu Ocna reprezintă obiectivul care a făcut trecerea între faza de imitație și faza originală a arhitecturii feroviare din România, fiind un experiment singular.
Anghel Saligny a fost proiectantul „Teledinamicului de la Târgu Ocna” - primului funicular din România, inaugurat la 1 februarie 1885. Executarea construcției s-a realizat cu Arbenz și Wolff, reprezentanții Casei Adolf Bleichert din Leipzig.
Datorită bogăției zăcământului de sare de la Târgu Ocna, Austro-Ungaria și România au fost interesate să construiască și au și realizat în anul 1897, o cale ferată transcarpatică prin pasul Ghimeș-Palanca pe Valea Trotușului, pentru realizarea legăturii dintre Transilvania și Moldova.