Casa memorială Ady Endre, Căuaș, Satu Mare

|
26 vizualizări

Casa memorială Ady Endre (1877- 1919) se află în satul care acum îi poartă numele, înainte fiind Mecențiu, din comuna Căuaș.

Când se celebrau 80 de ani de la nașterea poetului maghiar, datorită demersurilor pictorului și vechiului prieten al scriitorului, Aurel Popp, se restaurează casa natală, acoperită cu trestie, devenind muzeu în cinstea contribuției considerabile aduse în literatură (în special în cea maghiară).

Pe lângă casa unde s-a născut, aici se mai află încă una, ce a fost locuită mai ales în perioada interbelică.

Casa natală a poetului Ady Endre este amplasată la 5 km de comuna Căuaş, în localitatea Ady Endre (Mecențiu). Complexul muzeal este compusă din două case dispuse în dreapta și stânga monumentului poetului: casa veche, în care s-a născut poetul, şi casa nouă folosită de familie din perioada interbelică.

Născut în anul 1877, Ady Endre a fost unul dintre cei mai importanți poeți maghiari ai secolului al XX-lea.
În anul 1957, datorită intervenţiei pictorului Aurel Popp, în urma unei restaurări, casa natală a poetului a fost transformată în muzeu.

Casa, construită după tipologia locuințelor țărănești, este acoperită cu trestie și este formată din trei încăperi.
În camera din faţă sunt expuse piese de mobilier caracteristice camerei curate. Tinda, unde se află intrarea în casă, este amenajată cu obiecte casnice prezentând o bucătărie cu horn liber.
Ultima cameră adăposteşte patul în care, după tradiție, s-a născut poetul şi vitrina cu documente şi fotografii personale.

Casa mare (nouă) are patru camere. În prima şi a treia sunt expuse documente, fotografii, scrisori adresate poetului, dar şi alte documente.
În a doua şi ultima încăpere sunt etalate piese de mobilier, obiecte decorative şi casnice, caracteristice epocii în care a trăit poetul.

Merită să afli și despre

Sugestii: