Aurel Popp, pictor, sculptor, grafician

|
21 vizualizări

Aurel Popp s-a născut la data de 30 august 1879, la Căuaș, Satu Mare, si a încetat din viata la data de 8 august 1960, la Satu Mare.

A urmat liceul din Carei, si aici s-a împrietenit cu poetul Ady Endre.

In anul 1889 se înscrie la Școala superioară de desen și caligrafie din Budapesta, iar in anul 1903, in anul IV, este trimis în Italia cu o bursă de studiu. Vizitează Roma, Siena, Perugia, Assisi și Orvieto.

In perioada 1911-1913 primește din partea Ministerului Cultelor o bursă de studii la Paris, unde se înscrie la Academia Julian pentru a studia pictura.

În paralel, urmează cursurile de sculptură ale lui Paul Landovski, sculptor francez de origine poloneză, autor al lucrării monumentale „Cristo Redentor” (Cristos Mântuitorul) din Rio de Janeiro. Câștigă în câteva rânduri premiul I pentru pictură și desen.

In octombrie 1913, isi organizează prima expoziție, in atelierul lui din Satu Mare.

Din iniţiativa lui Emil Isac, Janos Thorma şi Aurel Popp s-a organizat la Cluj în 1921 o ampla expoziţie de artă plastică Collegium Artificum Transilvanicorum, cu participarea a peste 80 de artişti. Aurel Popp a expus 32 de lucrări.

Din 1932 până în 1943 merge în fiecare vară la Baia Sprie unde pictează peisaje. În 1958 i s-a conferit titlul de Artist emerit.

La aproape jumătate de secol de la moartea artistului, pe data de 31 martie 2010 a fost vernisată prima expoziție retrospectivă Aurel Popp in București, la Galeria Dialog, în ciclul Restituiri și Mari repere ale artei românești.

Atelierul memorial Aurel Popp din Satu Mare se află într-o clădire construită de artist între 1934–1935 şi a funcționat ca atelier de creație până la moartea artistului în 1960.

Merită să afli și despre

Sugestii: