Casa Memorială și Colecția de Artă Eugen Popa și Eugenia Hagiu, Săvârșin, Arad

|
29 vizualizări

Prin actul de donație făcut în primăvara anului 2008 de către artista Eugenia Hagiu Popa, casa părintească a pictorului Eugen Popa (1919 - 1996) și o semnificativă colecție de artă, completată prin piese etnografice, a intrat în proprietatea domeniului public, cu statut de casă memorială și colecţie de artă.

Spațiul păstrează elementele principale ale încăperilor cu destinație de locuit, unde se regăsesc: salonul mobilat cu piese în stil florentin, atelierul artistului, o mică cameră amenajată cu piese etnografice și o încăpere care reține obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa.
Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier și în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 - 1980. Portretul soției, cele ale părinților, casa veche părintească, o serie de autoportrete, vin să însuflețească și să re/compună o atmosferă familială. Podul casei, complet și modern renovat, este o mansardă nedelimitată prin pereți, unde predomină lucrările pictorului, majoritatea din anii '80 până în 1995.

Alături de naturi moarte, peisaje din Savârșin sau de la Otopeni, cicluri de desene (Portretul, Nudul, Zbor, Structuri vegetale), aici pot fi văzute lucrări semnate de Jean Al. Steriadi, Corneliu Baba, George Apostu, Ion Gheorghiu și diferite obiecte de artă decorativă din Extremul Orient, colecţionate de cei doi artişti în perioada petrecută în sud-estul Chinei.

EUGEN POPA (1919 – 1996), pictor, grafician, gravor, absolvent la Belle Arte în Bucuresti, a urmat cursurile de pictură sub îndrumarea profesorului Camil Ressu şi de gravură cu profesorul Simion Juca.
A fost asistentul profesorului Alexandru Ciucurencu, devenind mai târziu profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Distins cu numeroase premii naționale si internaționale, premiul “Simu” pentru gravură în anul 1943, premiul pentru pictură “Ion Andreescu” al Academiei Române, în 1957, onorat cu titlul de membru Honoris Causa conferit de Academia Internaționala Campanella din Roma, în 1969, iar în 1970 cu Distincția culturală pentru gravură, acordată de aceeași academie.
Prima expoziţie personală a artistului se deschidea în 1958 la Sala Universul din Bucureşti,. În urma acordului cultural între România şi China artistul Eugen Popa si sotia sa Eugenia Popa Hagiu au lucrat la Academia de Arte Plastice din Hangzhow, operele celor doi artisti fiind expuse la Beijing.
Pentru întreaga activitate i s-a decernat “Diploma de onoare” şi “Meritul Cultural Chinez”.

În 1963 a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti.
Eugen Popa este reținut de istoria artei românești drept pictor, colorist prin excelență, și grafician. Temele predilecte ale pictorului au fost peisajele, naturile moarte, portretul și, mai ales, autoportretul.

Merită să afli și despre

Sugestii: