Leon Vreme, pictor

Leon Vreme s-a născut in data de 22 iulie 1930 în Noul Caragaci, Basarabia, si a încetat din viata in anul 2017.

A fost casatorit cu Xenia Eraclide Vreme, (1930 – 2007) artist grafician roman, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania filiala Timisoara, si au avut doi fii, Sorin Vreme (n. 1962) si Tudor Vreme – Moser (n. 1964).

Începând din anul 1951 a urmat cursurile Secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, unde i-a avut profesori pe pictorii Teodor Harşia, Petru Abrudan, Anton Lazăr şi Petru Feier.

A debutat la Salonul UAP, Filiala Cluj, în anul 1956, an în care s-a căsătorit cu colega sa de an de la Secţia grafică, Xenia Eraclide.

A beneficiat de o bursă de merit de doi ani, în 1957, şi s-a stabilit, împreună cu soţia sa, în Timişoara, unde i s-a repartizat un atelier în Casa de creaţie din Parcul Justiţiei. În clădirea administrată de Filiala din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) şi-a desfăşurat activitatea artistică.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Lucrări de artă monumentală realizate in colaborare cu pictorul Luca Adalbert, frescă şi mozaic în Timişoara, Cugir, Băile Herculane.

Lucrări în colecţii din ţară şi străinătate din România, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Elveţia, Germania, Norvegia, Grecia şi Colecţia Centrului de Artă Contemporană Forcalquier, Franţa.

Premii și distincții:
2003 Timișoara, Diplomă de Excelență pentru merite deosebite în domeniul creației și al promovării valorilor culturale, Facultatea de Arte;
2003 Premiul UAP din România pentru pictură pe anul 2002;
2003 București, Premiul Național pentru Pictură, Uniunea Artiștilor Plastici;
2004 București, Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer;
2005 Timișoara, Premiul Pro Cultură Timisiensis pentru întreagă activitate, Consiliul Județean Timiș;
2007 Arad, Premiul de excelență Sever Frențiu – Bienala 2007,
2014 Diplomă de excelență pentru întreaga operă artistică – Primaria Timișoara;
2016 Premiul I salonul de pictură al UAP din România