Hârșia TEODOR, pictor

Harsia TEODOR s-a născut in anul 1914, in Filpișu Mare, Mureș, si a încetat din viata in anul 1987, in Cluj Napoca.

A urmat cursurile Școlii de Arte Frumoase din Cluj, finalizându-le în 1949. Între 1929 și 1932 a studiat în atelierul lui Catul Bogdan, iar din 1933 a studiat la Pinacoteca Virgil Cioflec, deschisă public la Cluj.

Începând cu anii 1950 a fost, timp de două decenii, un apreciat cadru didactic al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj.

Pictând în contact cu natura, Harșia a dezvoltat imaginea nu în direcția veridicității acesteia, ci în aceea a coerenței expresive a culorii. De aceea s-a abătut de la tonul local, atât de îndrăgit de pictura barbizonistă, acoperind suprafața cu freamătul unor armonii în consonanță cu starea sa afectivă, pe care o celebrează. Iată ce afirma confesându-se (…): Starea, emoția, de obicei e veche, e reluată de mai multe ori și încercată realizarea ei. Aș dori însă să o pot exprima în așa fel încât să pară că atunci a fost descoperită, atunci a fost trăită pentru prima dată. O vreau proaspătă, nu artificială /…/. Undeva există în mine imaginea tabloului pe care îl urmăresc, pe care-l caut întotdeauna în natură.” Negoiță Lăptoiu

Distincții
Premiul II la Festivalul Tineretului (Varșovia, 1953),
Medalia Muncii,
Medalia a V-a aniversare a Republicii,
Medalia a XX-a Aniversarea a Republicii.