Ion DUMITRIU, pictor, fotograf

Ion Dumitriu s-a născut la data de 1 martie 1943 în Galați si a încetat din viata in data de 26 septembrie 1998, în București.

Intre anii 1962 – 1965 este student la Institutul pedagogic, Facultatea de Arte Plastice din București, unde a fost coleg de grupă cu Horia Bernea, cu care va lega o strânsă prietenie, iar intre 1978 – 1981 a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu„, București, secția „Muzeologie, Profesor de desen”.

Ion Dumitriu a fost un profesor de desen cu adevărat remarcabil, novator, cu har pedagogic, iubit de elevii multor generaţii pe care le-a pregătit; vocaţia prieteniei, calitatea umană a lui Ion Dumitriu, s-au răsfrânt şi în activitatea sa de profesor.

Fundația „Ion Dumitriu” a fost înființată în anul 1999, la inițiativa familiei artistului și a unui grup de prieteni apropiați. Scopul principal al Fundației este inventarierea, catalogarea, promovarea și valorizarea operei artistului Ion Dumitriu.

De asemenea, fundaţia organizează expoziţii în ţară şi peste hotare, acordă premii, burse, diplome şi alte distincţii artiştilor debutanţi sau persoanelor care contribuie la punerea în valoare a operei lui Ion Dumitriu.

Premii și distincții
1982 – Premiul revistei Arta, România
1984 – Premiul Contracampo, Italia
1985 – Diploma de onoare la „Trienala de pictură realistă”, Sofia, Bulgaria
1986 – Placheta Una cultura per l’Europa, Roma, Italia
1988 – Premiul Comitetului Național la a IX-a Bienală de pictură, Kosice, Cehoslovacia
1989 – Premiul revistei Flacăra, România
1991 – Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România, România