Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Sinaia de altădată, în imagini vechi

03 Aprilie 2025 | 25 👁

Sinaia se află în județul Prahova, regiunea istorică Muntenia.

Scurtă istorie a localității Sinaia

Prima atestare documentară a Sinaiei datează din 1690.

Vezi filmul Vatra MCP cu Sinaia veche, de altădată

Sinaia, situată în Valea Prahovei, a fost inițial nelocuită în secolul XVII, fiind populată de călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită de Mihai Cantacuzino.

În 1866, principele Carol I a contribuit la organizarea regiunii, iar în 1874, localitatea a devenit comună urbană.

La sfârșitul secolului XIX, a început să se industrializeze, având și reședință regală de vară.

În perioada interbelică, Sinaia avea o populație de 3906 locuitori și o infrastructură modernizată.

După 1968, orașul a devenit parte a județului Prahova.

Poze vechi cu Sinaia de altădată

Sinaia de altădată, în imagini vechi

Sinaia de altădată, în imagini vechi

Sinaia de altădată, în imagini vechi

Sinaia de altădată, în imagini vechi

Sinaia de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Sinaia

  • Muzeul orașului Sinaia - Situat în fostul Castel Stirbey, este unul dintre cele mai vechi edificii de vacanță din stațiune. Construit între 1874-1875 de prințesa Alina Stirbey și generalul Ioan Emanuel Florescu, după planurile arhitectului olandez Josef Jacob Schieffeleers, castelul reprezenta un exemplu de arhitectură romantică germană specifică stațiunilor montane. Împrejurimile erau amenajate cu un parc natural și un lac mic, iar domeniul Stirbey a fost considerat unul dintre cele mai frumoase din Sinaia.
  • Castelul Peleș - Construit între 1873 și 1914, a fost reședința de vară a regilor României și este în prezent proprietatea Familiei Regale. Adăpostește Muzeul Național Peleș și este un simbol al istoriei României moderne. Castelul are 160 de camere și dotări moderne pentru epoca sa, precum încălzire centrală și un plafon mobil de sticlă. În apropiere se află Pelișorul și Foișorul. Peleșul include și o sală de teatru cu 60 de locuri.
  • Cazinoul din SinaiaA fost construit între 1911 și 1912, având o durată de construcție de mai puțin de 7 luni. A fost inaugurat pe 5 iulie 1912, dar a fost închis temporar în timpul Războiului Balcanic. A fost reinaugurat în 1913 cu un concert al lui George Enescu și un spectacol de Alexandru Davila. Lucrările au fost coordonate de arhitectul Petre Antonescu, autor al planurilor clădirii.
  • Casa memorială George Enescu -Este găzduită în Vila Luminiș, construită între 1923-1926 în stil neo-românesc de arhitectul Radu Dudescu. Aici, compozitorul George Enescu a locuit și a compus între 1926 și 1946. În urma unui act de donație, Enescu a cedat vila statului român pentru a fi utilizată ca loc de odihnă pentru personalitățile culturale. Casa memorială a fost deschisă în 1995, grație eforturilor lui Yehudi Menuhin, discipol al lui Enescu.
  • Hotel Caraiman – În anul 1881, în perioada în care România devine Regat, Eforia Spitalelor Civile inaugurează Hotelul Caraiman în Sinaia. Prima extindere a hotelului a avut loc în 1903, când i s-a adăugat un etaj și o mansardă, iar arhitectul Petre Antonescu a modificat aspectul exterior. Hotelul a fost folosit ca spital pentru răniți în timpul celor două Războaie Mondiale.
  • Gara din Sinaia - Sinaia este unul dintre puținele orașe din Europa cu două gări regale, ambele legate de momente istorice și de prezența Orient Express. Prima gară regală, construită în 1886, a avut diverse funcții după 1940, inclusiv muzeu feroviar. În 1933, Regele Carol al II-lea a comandat o nouă gară regală, finalizată în 1940, care este încă funcțională și folosită pentru vizite oficiale.

Personalități din Sinaia

  • Alice Cocea (1899 - 1970), actriță franceză
  • Brăduț Covaliu (1924 - 1991), pictor, reprezentant al realismului socialist;
  • Andrei Ionescu (n. 1928), actor;
  • Matei Cazacu (n. 1946), scriitor francez;
  • Cătălin Bursaci (1957 - 1975), scriitor;
  • Gabriel Badea-Păun (n. 1973), istoric de artă și eseist.

Merită să afli și despre

Sugestii: