Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Comarnicul de altădată, în imagini vechi

03 Aprilie 2025 | 27 👁

Comarnic este situat în județul Prahova, regiunea istorică Muntenia.

Scurtă istorie a Comarnicului

Prima atestare documentară a Comarnicului datează din 1503.

Vezi filmul Vatra MCP cu Comarnicul vechi, de altădată

Comarnicul, așezare cu origini legate de transhumanța mocanilor transilvăneni, s-a aflat inițial sub stăpânirea boierilor Mărgineni, apoi a familiilor Cantacuzino și Filipescu, iar ulterior a domnitorului Gheorghe Bibescu.

Economia locală s-a bazat pe cărăușie și creșterea animalelor, localnicii confecționând căruțe și facilitând transportul mărfurilor către Transilvania.

În perioada modernă, pătrunderea capitalului străin a accelerat industrializarea. În 1884, Ulrich Weittman a înființat fabrica de ceramică termică „Vulturul”, urmată de alte unități industriale, precum fabrica de ciment, fabrica de produse din lemn „Posada” și cooperativa „CovArt”.

Dezvoltarea orașului a fost impulsionată și de construcția căii ferate Ploiești-Predeal, consolidându-i rolul economic în zonă.

Poze vechi cu Comarnicul de altădată

Comarnicul de altădată, în imagini vechi

Comarnicul de altădată, în imagini vechi

Comarnicul de altădată, în imagini vechi

Comarnicul de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Comarnic

  • Castelul Posada – A fost construit la inițiativa domnitorului Gheorghe Bibescu înainte de Revoluția de la 1848, inițial ca un conac din piatră de râu, în stil tradițional montan. În jurul anului 1900, nepotul său, George Valentin Bibescu, l-a extins și transformat în castel. În timpul Primului Război Mondial, în septembrie 1915, clădirea principală a fost incendiată de trupele germane pentru a distruge arhiva Legației Britanice. Clădirea găzduiește Muzeul Cinegetic al Carpațlor.
  • Conacul de factură romantică – Ridicat în 1878, conacul a aparținut unuia dintre cei mai importanți industriași români, prințul George Valentin Bibescu. Pe moșia sa de la Comarnic, acesta a înființat mai multe fabrici: una de ciment, două de var (alb și negru), o fabrică de cherestea de brad și fag, precum și o moară, o tăietorie și o mină de antracit. Toate aceste unități industriale erau reunite sub denumirea P.B. – „Întreprinderile Prințului G. V. Bibescu”, având sediul la Comarnic.
  • Biserica Sf. Nicolae - Ridicată în 1901 pe ruinele unei construcții mult mai vechi, este cea mai mare biserică de pe Valea Prahovei. Remarcabilă prin dimensiuni și istorie, este una dintre puținele biserici din România care păstrează o pictură reprezentând prima familie regală a țării: Regele Carol I alături de Regina Elisabeta.
  • Schitul Lespezi - Găzduiește Biserica Sfânta Treime, construită între 1661 și 1675 și împodobită cu picturi realizate de Pârvu Mutu în anul 1694.

Personalități din Comarnic

  • David Popescu (1886 - 1955), general;
  • Simion Stolnicu (1905 - 1966), poet;
  • Georgeta Năpăruș (1930 - 1997), pictoriță;
  • Ion Bulei (1941 - 2020), istoric, profesor universitar; 

Merită să afli și despre

Sugestii: