Piatra Neamț de altădată, în imagini vechi
Piatra Neamț se află în județul Neamț, regiunea istorică Moldova. În trecut, Piatra Neamț a avut denumirea de Piatra.
Scurtă istorie a localității Piatra Neamț
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Piatra Neamț, încă din preistorie. Prima atestare documentară a Pietrei Neamț datează din 1431.
Vezi filmul Vatra MCP cu Piatra Neamț veche, de altădată
Piatra Neamț a primit statutul de târg domnesc în 1453 și a cunoscut o dezvoltare semnificativă în timpul lui Ștefan cel Mare, odată cu ridicarea Curții Domnești (1468-1475).
În secolele XVIII-XIX, orașul devine un important centru meșteșugăresc și comercial al ținutului Neamț, fiind inclus în procesul de modernizare prin construirea căilor ferate, fabricilor și instituțiilor culturale.
Industrializarea a luat amploare în perioada post-1859, iar în 1864 orașul a fost redenumit Piatra Neamț. Dezvoltarea urbană a continuat cu măsuri de sistematizare, iar până la sfârșitul secolului XIX, orașul avea o populație de peste 17.000 de locuitori.
În Primul Război Mondial, unitățile militare din Piatra Neamț au suferit pierderi semnificative, influențând profund evoluția localității.
Poze vechi cu Piatra Neamț de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Piatra Neamț
- Curtea Domnească- AnsambluL de monumente istorice ce include Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (1497-1498), una dintre cele mai valoroase construcții moldovenești, cu influențe gotice și decorațiuni din ceramică policromă. Complexul mai cuprinde turnul clopotniță, ruinele beciului și zidului de incintă, precum și Muzeul Curții Domnești, toate reflectând importanța istorică a zonei.
- Complexul Muzeal National Neamț - Această instituție cuprinde 16 muzee distincte, reunind un patrimoniu de peste 300.000 de piese din domenii precum arheologie, istorie, artă, memorialistică, etnografie și științe naturale. Fondat în 1934 de preotul Constantin Matasă, muzeul deține cea mai valoroasă colecție de ceramică eneolitică din Moldova.
- Muzeul Memorial Calistrat Hogaș - Calistrat Hogaș (n. 1847, Tecuci) devine legat de Piatra-Neamț din 1869, când ocupă o catedră la noul gimnaziu comunal. Spirit reformist și critic, intră în conflict cu autoritățile locale, ceea ce duce la desființarea gimnaziului din motive politice. De-a lungul carierei, s-a remarcat atât ca profesor, atingând apogeul la Liceul Internat din Iași, cât și ca scriitor, activ în cercul revistei Viața Românească. În ciuda peregrinărilor sale, rămâne o figură emblematică a județului Neamț.
- Muzeul de etnografie - Clădirea a fost proiectată de arhitectul Roger Bolomey și finalizat în decembrie 1930. Realizată în stil neoromânesc, cu influențe ale arhitecturii tradiționale, clădirea se distinge prin pridvoarele sale ornamentate cu stâlpi de lemn sculptați și prin acoperișul înalt, decorat cu lucarne. Ferestrele încadrate artistic și banda de ocnițe de deasupra acestora contribuie la farmecul arhitectural al edificiului. Colecția muzeului își are originea la mijlocul secolului XX, când, în contextul construirii barajului de la Bicaz, cercetători specializați au documentat și salvat elemente ale culturii locale amenințate de crearea lacului de acumulare.
-
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni - Clădirea, una dintre cele mai spectaculoase din Piatra-Neamț, a fost construită între 1928-1930 de antreprenorul Carol Zani, după un proiect al arhitectului Roger Bolomey. Având cinci niveluri, a găzduit între 1930-1948 prima bancă privată din oraș, Banca Petrodava.
Personalități din Piatra Neamț
- Gheorghe Teodorescu Kirileanu (1872 - 1960), enciclopedist, bibliotecar regal
- Florina Cercel (n. 1943), actriță
- Victor Brauner (1903 - 1966), pictor suprarealist, poet
- Harry Brauner (1908 - 1988), folclorist
Vasile Urechia-Alexandrescu (1834 - 1901), istoric, scriitor, membru fondator al Academiei Române - Constantin Matase, prozator, folclorist, arheolog și lingvist
- Vincenzo Puschiasis (1874 - 1941), sculptor
- Vasile Baghiu (n. 1965), scriitor
- Aurel Dumitrașcu, poet
- Vladimir Tescanu, scriitor
- Adrian Alui Gheorghe, scriitor
- Emil Nicolae, poet
- Radu Florescu, poet
- Nicolae Sava, poet
- Grigore Caraza, scriitor
- Lascăr Vorel, pictor
- Iulia Hălăucescu, pictor
- Tereza Gogu, artist plastic
- Vasile Trăistariu, artist plastic
- Dumitru Bezem, pictor
- Daniel Tătaru, matematician
- Richard Hette (1890 - 1981), sculptor
- Anton Vorel, farmacist, consul austriac la Piatra-Neamț
- Iuliu Nițulescu, medic anatomo-patolog, profesor universitar, membru titular al Academiei Române
- Nicolae Vicol (1861 - 1936), general, medic military
- Eugen Herovanu (1874 - 1956), jurist, prozator și om politic