Muzeul memorial Calistrat Hogaș, Piatra-Neamț, Neamț

|
53 vizualizări

Clădirea a fost locuința scriitorului Calistrat Hogaș (1848 - 1917) și a familiei sale.
Casa-muzeu în care a trăit scriitorul se află în centrul oraşului Piatra-Neamţ, pe strada care îi poartă numele şi este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional, datorită stilului deosebit al construcţiei.

Muzeul memorial Calistrat Hogaș, Piatra-Neamț, Neamț

Înființat ca o cameră memorială pusă la dispoziția vizitatorilor de către Sidonia Hogaș (fiica scriitorului) în 1939, din 1969 devine muzeu memorial dedicat activității prozatorului. Există două clădiri, legate printr-un cerdac de lemn suspendat pe stâlpi de lemn și un chioșc.

Muzeul memorial Calistrat Hogaș, Piatra-Neamț, Neamț

A suferit două restaurări: 1967 - 1968 și 1990 - 1994.
Prezintă mobilier autentic, obiecte de artă, vestimentație, tapiserii, covoare, carpete, piese de uz personal și de birou, obiecte personale, manuscrise, ediții antume, fotografii originale, documente, cărți, obiecte de cult aparținând familiei, piese ce se constituie în mărturii ale drumețiilor sale prin munții Neamțului: pelerină, pistol.

Muzeul memorial Calistrat Hogaș, Piatra-Neamț, Neamț

De asemenea pot fi văzute un birou, cărți de vizită și albume originale.
În curtea Casei memoriale se află bustul lui Calistrat Hogaș, statuie din travertin realizată de Vasile Aciobăniței, în anul 1963.
Scriitorul Calistrat Hogaș s-a născut la Tecuci, cu numele de Dimitriu. A fost fiul protopopului Gheorghe Dimitriu și al Mioarei Dimitriu (născută Stanciu). A fost înscris la școala publică din Tecuci, sub patronimicul Hogáș, din inițiativa învățătorului, Hogáș fiind porecla bunicului dinspre tată.

Merită să afli și despre

Sugestii: