Orșova de altădată, în imagini vechi
Orșova este situată în județul Mehedinți, regiunea istorică Oltenia. În trecut, Orșova a avut denumirea de Tisierna.
Scurtă istorie a Orșovei
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Orșova, încă din paleolitic. Prima atestare documentară a Orșovei datează din sec. II D. Hr.
Vezi filmul Vatra MCP cu Orșova veche, de altădată
Orșova, menționată în Gesta Hungarorum ca Urscia, a fost disputată între voievodul Litovoi și Regatul Ungariei, ajungând sub control maghiar odată cu Iancu de Hunedoara.
Cucerită de otomani în 1524, a devenit centru administrativ al unui sangeac până în 1688, când a fost preluată de austrieci.
În 1768, a devenit sediul unei garnizoane austriece, distrusă în 1819 de Tudor Vladimirescu.
În 1916, armata română a ocupat temporar orașul, iar în 1919, Orșova a devenit parte a Regatului României.
Declarată oraș în 1923, a fost inclusă în județul Mehedinți prin reforma din 1968.
Poze vechi cu Orșova de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Orșova
- Mănăstirea Sfânta Ana - Situată pe Dealul Moșului din Orșova, oferă o panoramă spectaculoasă asupra Defileului Dunării. Ctitorită de ziaristul Pamfil Șeicaru, veteran al Primului Război Mondial, lăcașul de cult este un simbol al recunoștinței față de eroii căzuți în lupte.
• Chipul lui Decebal - Basorelieful regelui dac Decebal, cu o înălțime de 55 de metri, este sculptat în stânca de pe malul Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropierea orașului Orșova, România.
• Catedrala Romano-Catolică - Unică în Europa, se remarcă prin interiorul în formă de cort și acoperișul în cruce. Construită între 1972-1974, a fost proiectată de arhitectul Hans Hackelmann sub îndrumarea preotului Johann Marcovity.
Personalități din Orșova
- Ignat Bednarik (1882 - 1963), pictor;
- Petru Vintilă (1922 - 2002), scriitor;