Galațiul de altădată, în imagini vechi
Galațiul se află situat în județul Galați, regiunea istorică Moldova. În trecut, Galațiul a avut denumirea de Gălați.
Scurtă istorie a Galațiului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Galați, încă din epoca fierului. Prima atestare documentară a Galațiului datează din 1445.
Vezi filmul Vatra MCP cu Galațiul vechi, de altădată
Galațiul s-a dezvoltat pe locul unei așezări dacice, influențată ulterior de romani prin castrul de la Barboși. Descoperirile arheologice atestă continuitatea locuirii între secolele VII-XI, înainte de întemeierea statului moldovean.
După anul 1484, orașul devine principalul port al Moldovei.
În secolul XIX, Galațiul devine port liber și sediu, împreună cu Sulina, al Comisiei Europene a Dunării, cunoscând o dezvoltare economică semnificativă.
În perioada interbelică era al cincilea oraș ca mărime din România, dar a suferit distrugeri majore în Al Doilea Război Mondial.
În comunism, orașul a cunoscut o nouă expansiune datorită combinatului siderurgic.
Poze vechi cu Galațiul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Galați
- Palatul Navigației - Construită între 1912 și 1915, clădirea a fost proiectată de arhitectul român Petre Antonescu și a fost prima din țară realizată cu un schelet din beton armat. Inclusă în lista monumentelor istorice, găzduiește, pe lângă spațiile specifice unei gări, și sediul Companiei de Navigație Fluvială Română – Navrom.
- Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați - Instituția deține colecții variate, incluzând artefacte arheologice, colecții de numismatică, medalistică, etnografie, filatelie, artă decorativă. De asemenea, patrimoniul său cuprinde documente și înscrisuri din epoca modernă și contemporană, cărți vechi și rare, obiecte tehnice, presă și publicații, alături de bunuri culturale memoriale.
- Muzeul de Artă Vizuală, Galați - Înființat în 1967, Muzeul de Artă s-a orientat ulterior către arta contemporană românească, iar din 1990 poartă denumirea de Muzeul de Artă Vizuală. Printre cele mai valoroase colecții se numără cele de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă (tapiserie, ceramică, sticlă) din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și secolul XX. O secțiune mai restrânsă include lucrări de pictură, sculptură și grafică din secolul al XIX-lea (Aman, Rosenthal, Grigorescu) și din perioada interbelică (Victor Brauner, Theodor Pallady, Petrașcu, Tonitza etc.).
- Muzeul Casa Colecțiilor, Galați - Este adăpostit de clădirea care a avut ca destinație inițială Farmacia Ținc și locuință. Muzeul prezintă expoziții de ambient interior și colecții memoriale, dintre care cele mai importante sunt colecțiile George Maksay (fotograf de lux al Galațiului și furnizor al Curții Regale) și Smaranda Brăescu (prima femeie parașutist brevetată din România).
- Casa-muzeu Cuza Vodă, Galați - Pe 24 ianuarie 1939 a fost inaugurat Muzeul „Casa Cuza Vodă”, dedicat domnitorului Unirii și impactului său asupra istoriei. Expozițiile evidențiau atât personalitatea acestuia, cât și evoluția orașului Galați în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, subliniind rolul său ca important centru comercial, economic și cultural al României moderne.
- Biserica Precista - Este cel mai vechi monument medieval din oraș, construit între 1643 și 1647, în timpul domniei lui Vasile Lupu. Inițial, avea o dublă funcție: lăcaș de cult și cetate de apărare, fiind dotată cu metereze și un turn-clopotniță, asemănător fortificațiilor moldovenești.
- Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” - Fondat în anii ’50, muzeul oferă o experiență captivantă printr-un Acvariu impresionant, ce găzduiește specii exotice și autohtone, o Grădină Botanică de 18 hectare, cu colecții de plante rare, un Observator Astronomic modern și un Planetariu, unde vizitatorii pot descoperi misterele cosmosului.
Personalități din Galați
- Constantin Levaditi (1874 - 1953), inframicrobiolog
- Virgil Madgearu (1887 - 1940), economist român, sociolog și politician
- Ioan S. Nenițescu (1854 - 1901), monograf, scriitor, membru corespondent al Academiei Române
- Camil Ressu (1880 - 1962), pictor, membru titular al Academiei Române
- Heinrich Fischer-Galați (1879-1960), traducător, redactor și industriaș evreu
- Mihai Manea - Profesor asociat la Departamentul de Economie al MIT, olimpic internațional la matematică, absolvent al Universității Princeton, doctorat la Harvard
- Nina Cassian (1924 - 2014), poetă, eseistă și traducătoare
- Dimitrie Cuclin (1885-1978), compozitor, muzicolog, filozof, scriitor și traducător
- Teodor Vișan (n. 1943), pictor și grafician