Casa-muzeu Cuza Vodă, Galați

|
62 vizualizări

In anul 1937 s-a constituit Asociația "Casa Cuza Vodă" care, din fondurile strânse prin subscripție publică, donații şi contribuția autorităților locale şi centrale, a cumpărat fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza şi, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurată ca muzeu, sub denumirea de Muzeul "Casa Cuza Vodă".
În curtea muzeului se află un alt monument istoric, bustul lui Alexandru Ioan Cuza realizat la 1886, înscris în lista monumentelor istorice.

Clădirea principala dispune, la parter, de un hol impunător si doua încăperi spațioase de o parte de alta, unde se pot descoperi exponate inedite, precum piese de mobilier Ludovic al XV-lea si al XVI-lea, biblioteca dăruită de Carol I lui Mihail Kogălniceanu, ceasuri si barometre din secolul al XIX-lea, arme si haine ce au aparținut domnitorului si soției sale.
Tot aici se afla multe obiecte personale ce au aparținut lui Mihail Kogălniceanu.
In sala din dreapta holului sunt expuse doua motomobile, ce puneau in funcțiune diferite utilaje agricole, un război de țesut, un automobil de la De Dion-Bouton, construit in 1898, mașini de scris extrem de interesante si o pianina.
La etaj se afla copii după documentele remise de Alexandru Ioan Cuza, arborele genealogic al domnitorului, de unde vizitatorii pot afla rădăcinile istorice ale familiei acestuia, care merg pana la Stefan cel Mare, obiecte personale ale sale, ale soției si ale prim-ministrului Mihail Kogălniceanu.

Merită să afli și despre

Sugestii: