Râșnovul de altădată, în imagini vechi
Râșnovul este situat în județul Brașov, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Râșnovul a avut denumirea de Rosenau.
Scurtă istorie a Râșnovului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Râșnov, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Râșnovului datează din anul 150 E.N.
Vezi filmul Vatra MCP cu Râșnovul vechi, de altădată
Râșnovul are o istorie îndelungată, începând cu existența castrului roman Cumidava, atestat în Antichitate.
În perioada 1211-1225, cavalerii teutoni au construit prima biserică, iar în secolul al XIII-lea, odată cu colonizarea sașilor, localitatea a devenit un important centru comercial.
În 1427, împăratul Sigismund de Luxemburg i-a acordat dreptul de a organiza târguri. Cetatea Râșnov, simbolul orașului, a fost ridicată pentru apărarea locuitorilor împotriva invaziilor otomane și tătare.
După Primul Război Mondial, Râșnov a devenit stațiune climaterică (1929), iar în 1950 a fost transformat în oraș, cunoscând o puternică industrializare în perioada comunistă.
Poze vechi cu Râșnovul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Râșnov
- Cetatea Râșnov - Inițial a fost construită din lemn în secolul al XIII-lea, cu sprijinul Cavalerilor Teutoni, iar clădirile din piatră au fost adăugate în secolul al XIV-lea. Datorită amplasării sale strategice, cetatea avea rolul de a controla accesul în Transilvania și de a proteja locuitorii împotriva invaziilor tătare.
Monumente ale naturii:
- Pestera Valea Cetatii
- Pestera Rasnoavei
- Cheile Rasnoavei
Personalități din Râșnov
- Dumitru Căprioară (1904 - 1985), medic
- Ioan Vlădea (1907 - 1976), inginer, profesor universitar; a adus inovații la motorul avionului IAR 80
- Hans Bergel (1925 - 2022), scriitor
- Erich Bergel (1930 - 1998), dirijor