Aiudul de altădată, în imagini vechi
Aiudul este situat în județul Alba, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Aiudul a avut denumirea de Enietten sau Engeten.
Scurtă istorie a Aiudului
Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Aiud, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Aiudului datează din 1293.
Vezi filmul Vatra MCP cu Aiudul vechi, de altădată
Aiudul are o istorie bogată, marcată de evenimente semnificative. În 1437, în timpul răscoalei de la Bobâlna, orașul a fost ocupat de răsculați. În secolul al XVI-lea, populația a adoptat Reforma protestantă, iar Biserica Cetății a fost folosită atât de luterani, cât și de calvini. În 1600, trupele lui Mihai Viteazul au incendiat biserica, dar aceasta a fost refăcută de Gabriel Bethlen. În 1849, în timpul revoluției, orașul a fost incendiat de țărani români răsculați, iar aproximativ 600 de maghiari au fost uciși. Axente Sever, unul dintre lideri, a fost arestat, dar ulterior achitat. În perioada comunistă, orașul a devenit cunoscut pentru închisoarea sa, unde au fost încarcerați numeroși deținuți politici.
Poze vechi cu Aiudul de altădată
Atracții, Monumente și Obiective din Aiud
- Cetatea Aiudului - Este un monument istoric de mare importanță, cu o istorie ce datează din perioada medievală. Cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea și a avut rolul de fortificație defensivă. Aceasta este o destinație populară pentru iubitorii de istorie și arhitectură.
- Biserica Reformată din Aiud - O biserică gotică impresionantă, datând din secolul al XV-lea, aceasta reprezintă un exemplu remarcabil de arhitectură religioasă din Transilvania. Interiorul bisericii este de asemenea deosebit, cu elemente gotice și baroce.
- Muzeul Municipal Aiud - Muzeul oferă expoziții legate de istoria locală, cultura și tradițiile din zona Aiudului. Colecțiile sale includ artefacte arheologice, obiecte din perioada medievală, dar și documente istorice semnificative.
- Mănăstirea „Sfânta Maria” de la Aiud - Această mănăstire ortodoxă este un loc de cult important pentru locuitorii din Aiud și nu doar, fiind un simbol al spiritualității în zonă.
- Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” -Această biserică este un loc de cult important din oraș, cu o arhitectură deosebită și un interior în care tradițiile ortodoxe sunt păstrate cu sfințenie.
- Casa Memorială „Ion Rațiu” - Aiudul este și locul natal al lui Ion Rațiu, un politician și activist român important. Casa în care s-a născut a fost transformată într-un muzeu memorial, care păstrează amintirea contribuțiilor sale la istoria politică a României.
- Muzeul de Artizanat și Artă Populară Aiud - găzduiește o colecție de obiecte tradiționale din zona Aiudului, inclusiv țesături, ceramică și alte obiecte de artizanat, care reflectă viața cotidiană și meșteșugurile din trecut.
- Cimitirul Eroilor din Aiud - Un loc de respect și reculegere pentru cei care au luptat în războaiele mondiale. Este o locație cu o mare încărcătură emoțională și istorică.
- Poarta din Aiud - Este una dintre puținele porți medievale care au rămas în picioare din perioada fortificațiilor orașului. Este un simbol al istoriei și al arhitecturii orașului.
Personalități din Aiud
Péter Alvinczi (1570 - 1634), scriitor, autor de scrieri bisericești și politice;
Gyula Strommer (1920 - 1995), matematician, astronom;
Albert Winkler (1930 - 1992), compozitor;
Adela Mărculescu (n. 1938), actriță;
Anton Șuteu (1947 - 2010), compozitor;