Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Aiudul de altădată, în imagini vechi

05 Martie 2025 | 38 👁

Aiudul este situat în județul Alba, regiunea istorică Transilvania. În trecut, Aiudul a avut denumirea de Enietten sau Engeten.

Scurtă istorie a Aiudului

Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Aiud, încă din antichitate. Prima atestare documentară a Aiudului datează din 1293.

Vezi filmul Vatra MCP cu Aiudul vechi, de altădată

Aiudul are o istorie bogată, marcată de evenimente semnificative. În 1437, în timpul răscoalei de la Bobâlna, orașul a fost ocupat de răsculați. În secolul al XVI-lea, populația a adoptat Reforma protestantă, iar Biserica Cetății a fost folosită atât de luterani, cât și de calvini. În 1600, trupele lui Mihai Viteazul au incendiat biserica, dar aceasta a fost refăcută de Gabriel Bethlen. În 1849, în timpul revoluției, orașul a fost incendiat de țărani români răsculați, iar aproximativ 600 de maghiari au fost uciși. Axente Sever, unul dintre lideri, a fost arestat, dar ulterior achitat. În perioada comunistă, orașul a devenit cunoscut pentru închisoarea sa, unde au fost încarcerați numeroși deținuți politici.

Poze vechi cu Aiudul de altădată

Aiudul de altădată, în imagini vechi

Aiudul de altădată, în imagini vechi

Aiudul de altădată, în imagini vechi

Aiudul de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Aiud

  • Cetatea Aiudului - Este un monument istoric de mare importanță, cu o istorie ce datează din perioada medievală. Cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea și a avut rolul de fortificație defensivă. Aceasta este o destinație populară pentru iubitorii de istorie și arhitectură.
  • Biserica Reformată din Aiud - O biserică gotică impresionantă, datând din secolul al XV-lea, aceasta reprezintă un exemplu remarcabil de arhitectură religioasă din Transilvania. Interiorul bisericii este de asemenea deosebit, cu elemente gotice și baroce.
  • Muzeul Municipal Aiud - Muzeul oferă expoziții legate de istoria locală, cultura și tradițiile din zona Aiudului. Colecțiile sale includ artefacte arheologice, obiecte din perioada medievală, dar și documente istorice semnificative.
  • Mănăstirea „Sfânta Maria” de la Aiud - Această mănăstire ortodoxă este un loc de cult important pentru locuitorii din Aiud și nu doar, fiind un simbol al spiritualității în zonă. 
  • Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” -Această biserică este un loc de cult important din oraș, cu o arhitectură deosebită și un interior în care tradițiile ortodoxe sunt păstrate cu sfințenie.
  • Casa Memorială „Ion Rațiu” - Aiudul este și locul natal al lui Ion Rațiu, un politician și activist român important. Casa în care s-a născut a fost transformată într-un muzeu memorial, care păstrează amintirea contribuțiilor sale la istoria politică a României.
  • Muzeul de Artizanat și Artă Populară Aiud - găzduiește o colecție de obiecte tradiționale din zona Aiudului, inclusiv țesături, ceramică și alte obiecte de artizanat, care reflectă viața cotidiană și meșteșugurile din trecut.
  • Cimitirul Eroilor din Aiud - Un loc de respect și reculegere pentru cei care au luptat în războaiele mondiale. Este o locație cu o mare încărcătură emoțională și istorică.
  • Poarta din Aiud - Este una dintre puținele porți medievale care au rămas în picioare din perioada fortificațiilor orașului. Este un simbol al istoriei și al arhitecturii orașului.

Personalități din Aiud

Péter Alvinczi (1570 - 1634), scriitor, autor de scrieri bisericești și politice;
Gyula Strommer (1920 - 1995), matematician, astronom;
Albert Winkler (1930 - 1992), compozitor;
Adela Mărculescu (n. 1938), actriță;
Anton Șuteu (1947 - 2010), compozitor;

Merită să afli și despre

Sugestii: