Cetatea Aiudului, Aiud
Cetatea Aiudului, din Aiud, judetul Alba, a fost construită în secolul XIV, datorându-și aspectul actual modificărilor din secolele XVI și XVII.
Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o așezare daco-romană, suprapusă de o fortificație de pământ.
Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată.
Cetatea cu rol de apărare a fost prevăzută cu nouă turnuri, atribuit fiecare câte unei bresle:
- Turnul Porții,
- Turnul blănarilor,
- Turnul dogarilor,
- Turnul măcelarilor,
- Turnul croitorilor,
- Turnul cizmarilor,
- Turnul olarilor,
- Turnul Kalendas,
- Turnul lăcătușilor-fierarilor.
Turnul măcelarilor este cel mai vechi şi păstrează elemente din faza iniţială de construcţie a cetăţii, similar cu turnul cizmarilor, construit în aceeaşi perioadă.
Breasla dogarilor aiudeni apare menționată din 1519, fiind de-a lungul timpului una dintre cele mai redutabile bresle transilvănene de dogari. Pe peretele turnului sunt săpate în piatră însemnele breslei, atribuind astfel turnul breselei dogarilor.
Un alt turn vechi este cel al olarilor, ridicat deasupra unei fundații datând din secolul 14, având o formă de patrulater. Olarii au reprezentat una dintre cele mai renumite bresle din Aiud.
Ca rol defensiv, cel mai important este turnul porţii care asigură accesul în cetate. Acesta reprezenta singurul punct de trecere, deoarece aici se afla podul mobil care făcea legătura peste șanțul cu apă, în acest fel asigurându-se controlul celor ce intrau în cetate.
Forma actuală a fost definitivată în secolele 16-17, când biserica fortificată a fost întărită şi transformată în actuala cetate a Aiudului.
Tot în acea perioadă, ceea ce anterior erau fortificaţii bisericeşti limitate au fost extinse şi tranformate în zidurile de astăzi.
În partea de nord a cetăţii se află Palatul Voievodal, unde a locuit în secolul 17 Gabriel Bethlen, guvernatorul Transilvaniei. Palatul adăposteşte în prezent Muzeul de Istorie din Aiud.
Vezi filmul Vatra MCP cu Aiudul vechi, de altădată
Cel mai importat element al cetăţii îl reprezintă Biserica Reformată Calvină. Aceasta a fost contruită în secolul 15 în stitul gotic.
În secolul al XIX-lea, lângă aceasta a fost ridicată Biserica Evanghelică Luterană, pe locul unei capele construite în anii 1333-1334.
Alte edificii existente în incintă sunt clădirea parohială şi fosta casă a clopotarului.