Heritage România. Descoperă farmecul de altădată al orașelor prin fotografii și cărți poștale vechi.

Prezentare VIDEO a localităților României, a oamenilor, clădirilor, istoriei și atmosferei de demult.

Aceasta este Vechea Românie, de altădată!

Zlatna de altădată, în imagini vechi

05 Martie 2025 | 81 👁

Zlatna este situată în județul Alba, regiunea istorică Transilvania. În epoca romană, Zlatna a avut denumirea de Ampellum.

Scurtă istorie a Zlatna

Urme ale civilizatiei umane s-au descoperit în Zlatna, încă din epoca bronzului. Prima atestare documentară a Zlatnei datează din 1347.

Vezi filmul Vatra MCP cu Zlatna vechi, de altădată

În perioada romană, Ampellum a fost un important centru de exploatare a aurului, având chiar statutul de municipium. Urmele materiale găsite includ inscripții latine, statui, monede și ceramică. Zlatna este menționată pentru prima dată în 1347 și, în 1387, devine oraș. Datorită industriei miniere, orașul se dezvoltă rapid, fiind instalată prima mașină cu aburi din Transilvania, cu o putere de 14 CP. Principele Gabriel Bethlen aduce muncitori germani și slovaci pentru a lucra în mine, iar în această perioadă funcționează și o școală de minerit.

Poze vechi cu Zlatna de altădată

Zlatna de altădată, în imagini vechi

Zlatna de altădată, în imagini vechi

Zlatna de altădată, în imagini vechi

Zlatna de altădată, în imagini vechi

Atracții, Monumente și Obiective din Zlatna

  • Monumentul Eroilor Români din Primul și al Doilea Război Mondial. Monumentul, cu o înălțime de 6 m, este realizat din piatră și are forma unui portal terminat cu un arc gotic, iar în vârf o cruce. Pe ambele laturi sunt înscrise numele a 122 de eroi români, căzuți în cele două războaie mondiale. Bustul avocatului Petru Dobra (opera a sculptorului D. Pasima, dezvelit in anul 1973)
  • Muzeul „Ampelum” - Muzeul din Zlatna este dedicat istoriei orașului și regiunii, fiind cunoscut mai ales pentru expozițiile sale ce ilustrează trecutul roman, în special legat de așezarea romană Ampelum și de exploatarea aurului în această zonă.
  • Ruinele orașului roman Ampelum - În apropierea Zlatnei se află ruinele vechii așezări romane Ampelum, un important centru de extracție a aurului. Aceste ruine sunt o destinație importantă pentru cei interesați de istoria romană și de cultura antică din Transilvania.
  • Fosta școală de minerit din Zlatna - Locul unde a funcționat una dintre primele școli de minerit din Transilvania, un obiectiv cultural important care aduce în prim-plan tradițiile industriale și educaționale ale orașului.

Personalități din Zlatna

  • Petru Dobra (1817 - 1849), revoluționar pașoptist;
  • Cornelia Emilian (1840 - 1910), jurnalistă, activistă;
  • Béla Lukács⁠ (1847 - 1901), director al Căilor Ferate Maghiare, ministru al Comerțului;
  • László Lukács (1850 - 1923), prim-ministru al Ungariei;
  • Vasile Damian (1855 - 1919), protopop al Zarandului, deputat în Dieta de la Budapesta;
  • Dora Zmeu (1888 - 1963), deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia;

Merită să afli și despre

Sugestii: