Lydia KOTZEBUE (SUCHANOV), sculptor

|
37 vizualizări

Lidia KOTZEBUE s-a născut in Saratov, Rusia, in anul 1885 si a încetat din viata la Moara Domnească, com. Găneasa, Ilfov, in anul 1944.

In anul 1914 a absolvit Academia de Belle-Arte, Moscova, Rusia.
In anul 1924 câștigă concursul pentru Monumentul Eroilor Aerului.

Lydia KOTZEBUE (SUCHANOV), sculptor

Monumentul Eroilor Aerului, dedicat memoriei aviatorilor români militari și civili care au contribuit la dezvoltarea aviației, este situat în centrul Pieței Aviatorilor și a fost realizat între anii 1928-1935.

Dezvelirea monumentului a avut loc la 20 iulie 1935 cu participarea Regelui Carol al II-lea, a numeroși membri din conducerea statului, miniștrii și reprezentați ai autorității aeronautice, atașați militari.
Evenimentul a fost încheiat cu o paradă militară la care au participat gărzi de onoare și aviatori și au fost prezentate onoruri militare zburătorilor menționați în listele de pe monument.

Ion Jalea a afirmat că drepturile morale asupra lucrării îi revin sculptorului Iosif Fekete iar critici de artă, precum Mircea Țoca, au considerat că realizarea monumentului trebuie să-i fie atribuită integral lui Iosif Fekete, care a modificat total mica machetă prezentată la concurs de Lidia Kotzebue

Merită să afli și despre

Sugestii: