Grigore BRADEA, sculptor

|
48 vizualizări

Grigore BRADEA s-a născut pe 1 martie 1947 la Spermezeu (Bistrița-Năsăud), a murit pe 10 iulie 1998 (Bistriţa).

Grigore BRADEA este unul din cei mai reprezentativi sculptori români din generația '70.

În 1961 s-a înscris la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în 1965. În același an a fost admis la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția sculptură, la clasa profesorului Kós András, pe care l-a absolvit în 1972.

Grigore BRADEA, sculptor

În afară de o serie de lucrări de sculptură mică, aflate în colecția Muzeului Județean Bistrița-Năsăud („Portret-Ion”, „Nicolae Iorga”, „Luptător” și „Portret” în sala cu artă contemporană și sculptura de dimensiuni mai mari „Primăvara”, așezată în grădina Muzeului Județean) și în diverse colecții particulare, opera sa cuprinde și lucrări de sculptură monumentală, din care cele mai reprezentative sunt următoarele:
• Ziua și Noaptea - Tabăra de sculptură Măgura, Ediția a VIII-a, 1977
• Victoria - Sângeorz-Băi, 1978
• Maternitate - Piatra Neamț, 1979
• Maternitate - Slatina, 1980

În memoria sa, Asociația Culturală „Grigore Bradea”, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca, a instituit în anul 2013 un premiu Grigore Bradea care să fie decernat anual unui tânăr sculptor.
Tânărul sculptor Florin Tamba este câștigătorul Premiului ”Grigore Bradea”, ediția 2021.

Una dintre vorbele artistului, rămasa noua, posterității "Mă copile, tu ai multă minte, dar să știi că nu-i toată bună..."

https://www.youtube.com/watch?v=dhboI7-zLQ0

Merită să afli și despre

Sugestii: