Ioana PALAMAR, pictor

|
13 vizualizări

Ioana Palamar s-a născut la data de la 10 iulie 1989, în Rădăuți, județul Suceava.

A absolvit în 2016 studiile doctorale la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Naționale de Arte Plastice George Enescu din Iași.

De asemenea, a participat la programe de rezidențe artistice, precum: Alte Schule Hohenstein din Kirchensittenbach, Nürnberg (2016-2017), Glo’ Art din Lanaken (2017), la Festivalul ART STAYS din Ptuj (2018) și Da Slimane din Marrakech (2018).

Ioana Palamar este fondator ”U.N.A.G.E. IASI ART RESIDENCY.

Portretele Ioanei Palamar impresionează prin liniştea pe care o transmit. O linişte de aparenţă, doar a fizionomiei, coborâtă în ea însăşi înaintea trezirii ori a trecerii către o altă dimensiune. Oprite din mişcare, personajele artistei stau neclintite, atât timpul cât şi spaţiul par a fi amorţite, nimic nu respiră.

Naraţiunea se concentrează în jurul fiinţei umane ca prezenţă fizică în spaţiu, dar pentru care timpul nu mai există ca reper de măsurare concretă a vieţii, ci ca un element ce certifică descompunerea graduală. Prin surprinderea de fragmente ale chipului, artista descompune şi recompune aparenţa, învelişul minţii şi a sufletului, conform propriilor coordonate. De la uman la universal, de la viaţă la aparenţă, timpul în lucrările artistei Ioana Palamar ilustrează chipurile eternităţii surprinse într-o clipă a trecerii prin univers”. Maria Bilașevschi

Premii şi expoziţii:
Bursa “Dan Hatmanu” a UAP Iaşi, 2020
Bienala internațională Ion Andreescu, 2020
Atelier 35, 2019
Euroinvent, medalia de argint, 2019
Mensch&Wasser Exhibition, 2018, Germania
D’E.M. Venice, Veneţia
Austellung der Werke der Artist-in-Residence-Stipendiaten aus den Jahren 2015 & 2016, în 2017, Germania

Merită să afli și despre

Sugestii: