Dan HATMANU, pictor, grafician
Dan Hatmanu s-a născut la data de 31 octombrie 1926, la Scobinți, județul Iași si a încetat din viata la data de 27 decembrie 2018, la Iași.
În 1945 s-a înscris la Institutul de arte din Iași, unde a avut ca profesori pe Corneliu Baba și Ion Irimescu, și l-a absolvit în 1950.
Încă din timpul studenției expune lucrări alături de Ion Irimescu, Otto Briese, Mihai Cămărut, Eugen Stefan Bouscă, Petre Hârtopeanu.
A dat un concurs în urma căruia a primit bursa Nicolae Grigorescu a Academiei Române.
Școlit apoi la Sankt Petersburg, la Academia Repin din Leningrad (1962-1963) și la Academia Liberă din Paris, de unde a continuat la Institutul Internațional de Studii Pedagogice din Sèvres, avea să învețe nesățios din tainele artei, aducând, odată cu întoarcerea sa în România, experiența și noutatea în materie de pictură pe care le dobândise în acele ținuturi.
După ce a debutat în anul 1948, Dan Hatmanu a participat la multe expoziții colective și de grup și a organizat, în țară și în străinătate, zeci de expoziții personale.
Din 1977 și-a desfășurat activitatea didactică la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Conservatorului „George Enescu”. În 1992 se pensionează, devenind profesor consultant.
”Portretul a fost genul privilegiat în creația sa, ce presupune, mai mult decît orice, o stilizare prin sintetizarea modelului, sintetizare care cere portretistului pe lîngă atribute artistice supreme, o întelegere umană profundă, adînc intelectuală, de care Dan Hatmanu a dispus cu prisosintă” Valeriu Cotea
Lucrări ale sale se găsesc în muzee din România: Muzeul Municipal din Huși, Muzeul de Artă din Iași, Muzeul de Artă din Piatra Neamț, Muzeul de Artă "Casa Simian" din Râmnicu Vâlcea, dar și în muzee și colecții particulare din străinătate: Rio de Janeiro, Valletta, Poitiers, Ciudad de Mexico, Praga, Franța, Italia, Israel, Grecia, Germania.
„Mă consider un artist modern, dar sunt în afara artei încărcate de reflexe exhibiționiste. Sunt dotat cu sensibilitate și subtilitate, cu ironie, autoironie și cu înclinații spre o înțelegere intelectuală a procesului artistic. Sunt împotriva oricărei forme de conformism. Sunt încărcat cu o mare tensiune și necesitate de reînnoire, aspirație către lirism și nostalgia copilului de altă dată”. Dan HATMANU
Premii, decorații si distincții
Premiul II la Festivalul internațional al Tineretului (Varșovia, 1955) ,
Medalia de argint la Festivalul internațional al Tineretului (Moscova, 1957),
Premiul Ion Andreescu al Academiei (1976),
Premiul internațional Colosseum, decernat de Centro d'Arte e Cultura Nuova Figurazione (Roma, 1979),
Titlul de Profesor emerit (1980)
Premiul criticii, decernat de UAP (1985),
Diploma de Excelență pentru întreaga activitate, titlul de cetățean de onoare și ambasador al județului Iași (31 octombrie 2006),
Titlul de excelență pentru întreaga activitate din partea Prefecturii Iași (30 noiembrie 2011).
Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (20 aprilie 1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”
Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”