Descoperă universul fascinant al picturii românești!

Pictori români, clasici și contemporani, îi cunoști pe toți aici!

Ştefan Eugen BOUŞCĂ, pictor

|
137 vizualizări

Ştefan Eugen BOUŞCĂ s-a născut în anul 1914, in Iasi, și incetat din viata in anul 1991.

A terminat 1932 – Academia de Arte Frumoase, Secţia de Arte Decorative, Iaşi, cu pictorul Petre Troteanu.

În 1939, obţine Certificat de pictor, pentru a realiza pictură bisericească.

A fost asistent la Catedra de Artă decorativă, apoi titular al celei de Grafică la Institutul de Arte din Iaşi, fiind coleg de profesorat cu Corneliu Baba (1949).

A debutat ca pictor în anul 1939. Într-o activitate creatoare de peste o jumătate de veac, artistul a realizat peste 4.000 de lucrări în tehnici diferite: ulei, acuarelă, desen colorat, grafică. Compoziţii şi portrete, peisaje şi scene de interior, în toate se simte vibraţia unei sensibilităţi de excepţie.

A ilustrat basme, vechi mituri şi obiceiuri populare româneşti, dar şi celebre opere literare culte: Luceafărul; Făt-Frumos din lacrimă, Strigoii, Cezara de Mihai Eminescu, Harap Alb de Ion Creangă, Moartea lui Fulger de George Coşbuc.

În 1942, i se acordă Premiul Salonului Oficial al Moldovei , iar în 1968 primeşte Ordinul Meritul Cultural cl a IV a, pentru activitatea artistică, urmând ca în 1974 să fie decorat cu Ordinul Meritul Cultural cl a II a.

Vedeam pictura ca parte interferentă cu muzica şi poezia. Cântecul pe lângă o continuitate ondulatorie aduce picturii rimă şi ritm… Sunt eminamente un exponent al acestei şcoli ieşene care există prin însăşi sevele de inspiraţie pe carele oferă creatorilor de artă.” Eugen Ştefan Bouşcă

Merită să afli și despre

Sugestii: