Gabriela Nicolaescu, pictor, artist plastic

|
45 vizualizări

Gabriela Nicolaescu s-a născut in data de 21 iulie 1951, în satul Oar din judeţul Satu Mare, având iniţial numele de Gabriela Moldovan.

A absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Grafică, în anul 1976, studiind cu profesorii Ion State şi Vasile Cazar.

Gabriela a debutat ca pictoriţă de costume la filmul “Duelul” (1981), colaborând atunci pentru prima oară cu Sergiu Nicolaescu.

Gabriela Nicolaescu este membru al United Scenic Artists din New York, Chicago şi Los Angeles, al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti şi al Uniunii Cineaştilor din România. A obţinut Premiul pentru scenografie al Asociaţiei Cineaştilor din România în 1989 pentru costumele realizate la filmul “François Villon – Poetul vagabond”.

Gabriela Nicolaescu invită privitorul la o cu totul altfel de călătorie. Tema sa principală este Veneţia, acompaniată de irişi multicolori şi de naturi statice imaginare, care sunt de fapt tot a evocare, de această data a unor posibile picturi murale din palatele veneţiene. Factura lucrărilor sale uşoară, graţioasă ţine de tuşa care atinge foarte fin suprafaţa, pentru a crea imaginea diafan, aproape ca un parfum.” Luminiţa Batali

A participat cu lucrări de grafică la expoziţii personale organizate la Satu Mare, Bucureşti, Berlin, Roma, Paris, Bad Segeberg – Germania, Cluj-Napoca şi Constanţa, precum şi la expoziţii colective în ţară şi peste hotare.

A fost soția regizorului Sergiu Nicolaescu, realizând costumele actorilor din filmele realizate de acesta în anii '80 ai secolului al XX-lea precum Duelul (1981), Întîlnirea (1982), Cucerirea Angliei (1982), Viraj periculos (1983), Ringul (1984), Ciuleandra (1985), Noi, cei din linia întâi (1986), François Villon – Poetul vagabond (1987), Mircea (1989) și Coroana de foc (1990).

Merită să afli și despre

Sugestii: