Ioan SIMA, pictor
Ioan Sima s-a născut la data de 19 decembrie 1898, Pericei, Sălaj, si a încetat din viata la data de 8 februarie 1985, la Pericei, județul Sălaj.
în 1918, la insistențele familiei se înscrie la Facultatea de Drept din București. Însă după un an viitorul artist se transferă la Cluj. Aici va frecventa atelierul-școală al pictorului Ferenc Ács.
În 1935 Ioan Sima a organizat prima expoziție personală în Sala de Sticlă a Prefecturii din Cluj, împreună cu pictorul François Gall.
Picturile lui Ioan Sima se remarcă prin peisaje în aer liber, în special din satul natal și împrejurimi, felurite flori, derularea anotimpurilor, plus un număr impresionant de portrete. Tablourile sale par un imn închinat culorii și luminii, după cum remarcă în memoriile sale, Ion Irimescu, prietenul și colegul său de breaslă.
În 1980 donează Muzeului Județean Zălau, un număr de 162 de lucrări de pictură și grafică, arhiva personală și biblioteca de artă.
În urma acestei donații, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău inaugurează pe 9 iulie 1981 secția de artă prin înființarea „Galeriei de Artă Ioan Sima“. Maestrul a donat Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău 162 de lucrări de pictură și grafică.
Colecția a fost îmbogățită în anul 1983 printr-o nouă donație a artistului, iar în anul 1986 au intrat în colecție încă 143 de lucrări de artă plastică aparținând lui Ioan Sima, precum și o serie de obiecte de artă populară, icoane pe sticlă, ceramică, textile, mobilier și o bibliotecă.
Acestea din urmă au fost donate de către doamna Maria Margareta Botezatu și soțul său, în calitate de unici moștenitori ai maestrului Ioan Sima.