Muzeul Județean de Istorie şi Artă. Galeria de Artă Ioan Sima, Zalău, Sălaj

|
57 vizualizări

Clădirea ce adăpostește în prezent secția de artă a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău a fost construită în anul 1910, fiind proprietatea familiei Roth până în 1930; din 1930 devine sediul Băncii Naționale, care o cumpără de la foștii proprietari.

Din anul 1981, aici începe să funcționeze Galeria de Artă ”Ioan Sima”, numită astfel după numele artistului plastic local care a donat o mare parte din lucrările sale, precum și obiecte personale, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
În prezent patrimoniul Muzeului Județean de Istorie şi Artă din Zalău numără peste 225.000 bunuri de patrimoniu, parte din ele etalate în expozițiile permanente şi temporare.

Expoziția de bază este organizată în două imobile: partea de istorie la Secția de Istorie „Vasile Lucăcel” (strada Unirii nr. 9), iar partea de artă la Galeria de Artă „Ioan Sima” (str. Gheorghe Doja nr. 6).
Una dintre sălile de la intrarea în galerie găzduiește o impresionantă colecție de lepidoptere și coleoptere, achiziționata de muzeu de la un colecționar zălăuan pasionat, Tokacs Adalbert.
Constituită atât prin eforturile personale ale colecționarului de a aduna și clasa specii autohtone și îmbogățită prin schimburi cu colecționari de pe toate continentele lumii, colecția de piese de entomologie oferă vizitatorului atent posibilitatea incursiunii în științele naturii la modul cel mai plăcut.

Merită să afli și despre

Sugestii: