Ştefan PELMUŞ, pictor
Ştefan Pelmuş s-a născut in anul 1949, in Valea Călugărească, Prahova.
“Despre devenirea mea artistică aş spune, glumind, că am concurat cu mine însumi, de unul singur, şi am ieşit al doilea. Glumă-glumă, dar e ceva adevăr în chestia asta. Cel mai important om şi artist, totodată, a fost unchiul meu, pictorul Pavel Ilie. Venea dumnealui, student fiind, în vacanţe, la Valea Călugărească. Bineînţels că desena. Desena tot timpul. Iar eu, copil fiind, îl imitam în tot ce făcea. Desenam şi eu, pe ruptelea, şi îi cam consumam acuarelele.
A trecut o vară, a trecut şi a doua vară, şi a treia vară, eu desenam cot la cot cu unchiul, ba mai desenam şi de unul singur, că doar eram nepot de artist! Și numai ce hotărăşte unchiul să vin să dau examen la Bucureşti, pentru Liceul Nicolae Tonitza
… Ca artist, n-am avut nicio descumpănire, pentru că am crezut tot timpul în ceea ce fac. E drept, am avut şi un pic de noroc. Dar viaţa e plină de toate cele. Peste necazuri treci dacă munceşti.” Ştefan Pelmuş
Pelmus a studiat sub Ion Salisteanu si Ilie Pavel si este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti.
Pelmus a fost expus în muzee din România, Franța, Germania, Israel, Canada, Austria, Chile și Brazilia, inclusiv cinci expoziții personale.
În 1994 a câștigat premiul „ Gh Pătrășcu ” și premiul special „ Gh Theodorescu ”, iar în 1995 Uniunea Artiștilor Plastici din România i-a acordat un premiu pentru pictură.
Lucrările lui Pelmuș sunt profund ancorate în folclorul românesc, dar încorporează și multe elemente ancestrale păgâne, datând încă din credințele precreștine.
Se remarcă o influență ortodoxă, și anume prin rigiditatea compoziției, intensitatea mare a culorii adesea primare și fundalurile în folie argintie sau aurie. Tehnica lui este tradițională pentru pictura icoanelor, începând cu folie lipită pe pânză și excesul îndepărtat.