Regina Maria a României, pictor

|
28 vizualizări

Regina Maria a României s-a născut in anul 1875, in Eastwell Park, Kent, Anglia, si a încetat din viata in anul 1937, la Sinaia.

Ajunsă în România prin căsătoria cu Regele Ferdinand, Regina Maria a îmbrățișat viața și cultura noii ei țări, fiind adesea surprinsă purtând costumul popular românesc.

Chiar dacă Maria rămâne la nivelul de artistă amatoare, lucrările pe care le semnează în primii ani ai secolului al XX-lea ne prezintă un personaj atras de un imaginar concret, modelat în jurul unui subiect atât de îndrăgit, florile.

Prinsesem bine meşteşugul lui Mercier în întrebuinţarea culorilor diluate într-un belşug de apă, aşa încât florile mele şi după ce se uscau păstrau o adâncime catifelată ce amintea natura şi desfăta ochii“ regina Maria

Pasiunea pentru flori și pentru artele vizuale se va transforma în practică artistică, iar pânzele pictate ale Mariei vor intra în circuitul artistic ce gravita în jurul expozițiilor societății.

Implicarea Reginei Maria în viața culturală românească s-a manifestat la puțin timp după venirea Majestății Sale în țară.

Regina Maria a patronat şi „Tinerimea artistică”, societate fondată în decembrie 1901, din care făceau parte artişti precum Ştefan Luchian, Arthur Verona, Jean Alexandru Steriadi sau Kimon Loghi.

Merită să afli și despre

Sugestii: