Simona Chintila Vasiliu, pictor

|
23 vizualizări

Simona Vasiliu Chintila s-a nascut in data de 15 octombrie 1928 la Piatra Neamt si a decedat in la 5 mai 2009, in Bucuresti.

A absolvit in 1954 Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu (Bucureşti), secţia pictură monumentală, având ca profesori pe pictorii Gheorghe Labin şi Ştefan Constantinescu si în paralel a tudiat muzica, literele și filozofia.

Intre anii 1954-1986 a fost asistent şi conferenţiar universitar la catedra de Artă Monumentală – Restaurare a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu.

Din pictura Simonei Vasiliu lipseşte figura umană. Dar urmele ei tăcute se regăsesc în peisajele construite într-o materie subţire, mată, ca de frescă, fără străluciri. Un acelaşi albastru melancolic revine în peisajele italiene care nu au nimic din exuberanţa mediteraneană, ca şi cele din Bucovina, de la Văratic sau de la Piatra Neamţ. Paleta este constant rece, cu o dominantă albăstrui-verzuie, într-o tonalitate sumbră, care îneacă peisajul într-o aură tenebroasă, neliniştitoare. Răzbate ceva din atmosfera încărcată, explozivă a faimosului peisaj toledan al lui El Greco” Ioana Vlasiu.

A publicat volumul de poezii ”Sora mea geamănă”, la editura Vinea, Bucureşti, 2005.

Distinctii :
Premiul II Festivalul Tineretului Moscova 1957;
Premiul Special al Jurului Bienala Sao Paolo 1963;
Premiul U.A.P. pentru Arta Decorativa 1966;
Premiul "Lascar Vorel" Piatra Neamt 1997;
Cetatean de Onoare al orasului Piatra Neamt.

Merită să afli și despre

Sugestii: