Alexandru ȚIPOIA, pictor

|
77 vizualizări

Alexandru Țipoia s-a născut la data de 19 septembrie 1914, la Micșuneștii Mari, Nuci, judetul Ilfov, si a încetat din viata in data de 9 iulie 1993, in Elveția.

Alexandru Țipoia studiază pictura la Academia de Belle-Arte din București, avându-l ca maestru, printre alți profesori, pe pictorul Camil Ressu.

A fost contemporan cu Alexandru Ciucurencu (n. 1903), cu Corneliu Baba (n. 1906), cu Ion Țuculescu (n. 1910).

Reacția constructivistă numără, cu Țipoia, un pion în plus. Experiența sa e cu atât mai interesantă cu cât Țipoia recurge la stilul acesta liniar nu dintr-o indigență; schițele sale, atât de sensibile la valorile picturale ale desenului, dovedesc că nu-i era închis nici drumul acesta“ Ion Frunzetti

Lucrări de Alexandru Țipoia care pot fi văzute în muzeele din Capitală, și anume: la Muzeul Național de Artă al României: Stradă la periferia Bucureștilor, 1941, iar la Muzeul Colecțiilor, în Colecția Mișu Weinberg, Peisaj din vechiul București, 1940.

Premii
1945 - Mențiunea criticilor și colecționarilor de Artă din București, pentru cea mai bună expoziție a anului
1947 - premiul Ministerului Artelor
1968 - primește Ordinul Meritul Cultural

Pe data de 4 noiembrie 2019, Fundația Țipoia&Tzipoia a inaugurat în Bucureşti Casa memorială-muzeu Pictor Alexandru Țipoia, situată în casa artistului și a familiei sale, din strada Lt. Aviator „Gheorghe Caranda“ nr. 79. Casa, în forma ei actuală, reface atmosfera intimă de sfârşit de interbelic românesc în care a trăit şi a creat Alexandru Ţipoia.

Merită să afli și despre

Sugestii: