Jeanne COPPEL, pictor

|
43 vizualizări

Jeanne COPPEL (fosta HELDER) s-a născut in data de 3 mai 1896, la Galați, si a încetat din viata in data de 1 noiembrie 1971, Paris, Franța.

Încă de la vârsta de opt ani începe să deseneze.

A studiat mai întâi cu Antonio Zumino, pictor academic, originar din Veneţia, apoi în cursul anilor 1912-1913, la Berlin, vine în contact cu mişcarea „Der Sturm”, care îi relevă pictura cubistă a lui Kandinski, Delaunay, Chagall etc.

În 1919, ajungând la Paris, frecventează Academia Ranson, unde beneficiază de învăţătura nabiştilor Paul Sérusier, Edouard Vuillard, Maurice Denis şi Félix Vallotton. Se căsătoreşte cu matematicianul Théodor Coppel.

A devenit cunoscută datorită colajelor abstracte, gen pe care l-a continuat de-a lungul întregii vieţi, cu excepţia perioadei interbelice, când s-a consacrat picturii figurative. Primele sale opere au fost inspirate de baletul rusesc. A lucrat cu materiale diferite, „jucându-se” în cele mai neaşteptate moduri cu texturile acestora.

În 1994 Muzeul Perre André Benoit i-a organizat o mare retrospectivă, găzduită în 1995 şi de Galeria Veronique Smagghe (24, rue Charlot 75003 Paris – Franţa).

Operele sale se regăsesc cu precădere în muzee din Paris, Nantes, Saint-Etienne, Colmar, Harvard, Londra, Ierusalim, Sao Paulo, Bochum, etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: