Descoperă universul fascinant al picturii românești!

Pictori români, clasici și contemporani, îi cunoști pe toți aici!

Petre IORGULESCU YOR, pictor

|
130 vizualizări

Petre Iorgulescu-Yor s-a născut la data de 24 ianuarie 1890, la Râmnicu Sărat, județul Buzău, si a încetat din viata la data de 29 aprilie 1939, in Cluj.

Absolvent al Facultății de Drept din Iași în anul 1914, in 1919 pleacă la Paris și studiază la Academia Julian, apoi la Academia modernă la clasa profesorilor Othon Friesz și Maurice Denis.

Am studiat la academia Julian şi pentru a nu rămâne sclavul unei forme estetice am mai frecventat încă trei academii de pictură la Paris. Iniţierea mea adevărată […] o constituie primitivii secolului al XIII şi al XIV.” Petre IORGULESCU YOR

Când am ştiut să scriu cu cerneală, am început să-mi satisfac şi plăcerea mea nespusă de a copia şi desena aşa cum mă pricepeam flori, animale, ba chiar mai târziu condus de curajul « inconştientului » mă credeam artist mare, mă repezisem şi la compoziţii. De mic copil […] am avut inconştient, despotic, patima pentru a desena. Pe când colegii mei se jucau cu arşicele, eu consumam sticlele cu cerneală, umplând caetele de şcoală cu desemnuri şi figuri. Voiam să mă fac pictor.” Petre IORGULESCU YOR

Debutează ca artist la Salonul Oficial francez (1920), unde a organizat prima sa expoziție personală de desene, manifestare elogios primită de presa franceză a vremii.

Este comentat favorabil de către criticul şi ziaristul Maurice Privat, ajungând chiar ecouri în presa din ţară ce a preluat articolele din Courrier franco-roumain, condus de către Cincinat Pavelescu, de remarcat în acest sens fiind aprecierile lui Constantin Bacalbaşa, cunoscut pentru aciditatea sa împotriva amatorismului şi parvenitismului în artă.

Începând cu anul 1934 începe suferinţa şi nu mai expune până în 1939 decât la Saloanele oficiale (român şi francez), cel de desen şi Tinerimea Artistică, excepţie fiind expoziţia organizată în decembrie 1935, din strada Constantin Mille, sala Mozart.

Merită să afli și despre

Sugestii: