Iosif STEURER, pictor, sculptor

|
87 vizualizări

Iosif STEURER s-a născut in data de 11 decembrie 1885, la Viena si a încetat din viata in anul 1971, la Bucureşti.

Pictoriţa Maria Ciurdea Steurer i-a fost soţie.

Tatăl, Iosef, al cărui nume îl duce mai departe cel mai mare dintre fii, sculpta în lemn, dar mânuia cu multă artă şi fierul. Iosef Franz începe şcoala primară la Viena, iar când familia se mută la Merano, continuă acolo şcoala.

Tot la Merano urmează şi cursurile gimnaziale şi se înscrie la Şcoala de arte şi meserii de 3 ani.

Studiază timp de trei ani pictura la München; la începutul anilor 1920, studii de sculptură cu Dimitrie Paciurea în atelierul acestuia.

Afirmat mai ales ca desenator satiric şi pictor, Iosif STEURER a lăsat şi o serie de sculpturi de mici dimensiuni, în lemn şi mai ales teracotă, care evoluează în zona caricaturalului şi fantasticului.
prin anii 1920 începe să modeleze în lut figurine de mici dimensiuni. A urmărit să dea sculpturilor sale nu doar un rol decorativ ci şi o utilizare, modelând sfeşnice, scrumiere.

Expoziţiile personale ale lui Iosef Steurer se regăsesc, aproape în fiecare an din perioada interbelică, în sălile de galerie din Bucureşti sau Constanța, sunt cu interes aşteptate de public şi de critica de specialitate şi de cele mai multe ori artistul reuşea să vândă aproape tot.

Iosef Steurer este interzis începând cu anul 1946, când are loc şi ultima sa expoziţie personală.

A fost marginalizat, i s-au refuzat lucrările la expoziţiile de grup şi nu i s-au mai acordat spaţii pentru expoziţii personale.

În 1959 Uniunea Artiştilor Plastici şi Fondul Plastic organizează o expoziţie retrospectivă cu lucrările soţilor Steurer la galeriile de artă ale Fondului Plastic din Bucureşti.

Dar artistul Iosef Steurer a rămas fidel crezului său, „arta cu onestitate”, a refuzat să lucreze la comanda „vremurilor”.

O perioadă dificilă pentru artist, fără comenzi, fără lucrări vândute, trăind modest, cu sprijin de la prieteni fideli.

Merită să afli și despre

Sugestii: