Maria CIURDEA STEURER, pictor

|
42 vizualizări

Maria Ciurdea Steurer s-a născut in data de 24 noiembrie 1878, in Roman, Neamț, Romania, si a încetat din viata in data de 3 martie 1967.

A fost sotia pictorului Iosif STEURER.

Este înscrisă de mamă la Şcoala de Arte Frumoase, unde urmează timp de 2 ani cursuri teoretice şi practice, fiind colegă cu Brâncuşi, Ressu şi Steriadi. Profesorii de aici o sfătuiesc să plece în străinătate la studii.

în anul 1903 Maria se îndreaptă spre München, spre oraşul care-i va desăvârşi formarea artistică. La München se înscrie la şcoala particulară a profesorului As-Be unde învaţă 2 ani, urmând în paralel şi Şcoala Litografică a lui Hainemann şi pentru scurt timp studiază pictura la Veneţia, oraş care o cucereşte şi unde va reveni.

Pe lângă studiile de pictură, a studiat pianul şi vioara, a învăţat limba franceză, germană şi italiană, a scris poezii şi eseuri. Din momentul stabilirii în România a avut o mare activitate expoziţională. Participă la peste 20 de expoziţii colective, expoziţii de grup şi deschide 8 expoziţii personale.

A rămas, ca şi soţul ei Iosef Steurer, fidelă crezului propriului drum în artă cu onestitate. În anul 1943 participă pentru ultima dată la Salonul Oficial, cu natură statică.

In 15 martie 2010 la Galeria Galateca BCU Bucuresti are loc vernisajul expozitiei si lansarea albumului „FAMILIA STEURER de la Maria şi Iosef la Robert 4 generaţii de artişti", autor Alexandrina Isac Steurer.

Merită să afli și despre

Sugestii: